INTROducing

Cum reușesc piesele de mobilier semnate Ruxi Sacaliș să ne aducă împreună

Cum reușesc piesele de mobilier semnate Ruxi Sacaliș să ne aducă împreună

Fascinația pentru tradiția și cultura autohtone s-a inserat treptat în viața lui Ruxi Sacaliș (29) și i-a desenat, în cel din urmă, traseul profesional. Absolventă a Facultății de Arhitectură Ion Mincu (București), a urmat un master în conservarea patrimoniului la Oxford Brookes University, iar astăzi este designer de produs.

De curând, în showroomul nostru și-a găsit loc fermecătoarea sa măsuță ”Bring Us Together”, parte din colecția ”Stories of Home”, ce adună obiecte ”menite a fi utilizate în viața de zi cu zi și de a contribui astfel la poveștile de familie”. Am stat de vorbă cu Ruxi despre poveștile vii pe care le găsește în obiectele tradiționale și despre procesul prin care le transpune în expresii contemporane.

Se întrevedeau, când erai mai mică, pasiunile tale de astăzi? Ce îţi plăcea să faci atunci?

Da, oarecum se întrevedeau. Îmi plăcea mult să pictez acuarele şi să desenez. Cred că m-a ajutat şi faptul că am urmat pentru o scurtă perioadă cursurile unei şcoli de artă din Bucureşti.

Cum a apărut interesul pentru tradiţia şi cultură autohtonă şi ce elemente cauţi să perpetuezi şi să transpui în obiectele tale?

Cel mai probabil acest interes a apărut treptat. Îmi amintesc cum casa străbunicilor mei, văzută de mine când eram mică, era un mic colţ de rai, iar în casa în care am crescut am fost înconjurată de o atmosferă caldă, a interiorului de lemn şi a covorului moale, în care obiecte de mobilier transmise de la bunici aveau fiecare povestea lui. De asemenea, am călătorit mult prin satele din România în adolescenţă şi mai apoi în timpul studenţiei.

Am fost mereu fascinată de proporţiile caselor şi obiectelor tradiţionale tocmai prin simplitatea formelor lor, a funcţiunii, a culorilor şi a materialelor din care erau realizate şi mai ales prin modul graţios în care acestea îmbătrâneau şi îşi păstrau acel ceva care le făcea nemuritoare. Mai târziu, după terminarea studiilor, acest interes mi-a stârnit curiozitatea de a lucra direct cu diferite materiale tradiţionale, de a le înţelege proprietăţile şi tehnicile constructive specifice.

Cum s-a petrecut pentru tine trecerea de la arhitectură la designul de produs? Ce îţi aduce în plus direcţia această din urmă?

S-a petrecut în mod natural, din dorinţa de a realiza obiecte noi, ceea ce este specific pregătirii de arhitect. Însă, lucrând la scara mult mai mică a detaliului, am avut posibilitatea să trec mult mai uşor de la idee la produsul final.

Povesteşte-ne puţin despre masterul în conservarea patrimoniului la Oxford Brookes University: cu ce dorinţe ai pornit la drum şi cu ce idei ai plecat de acolo?

Doream să mă apropii de clădirile istorice mai bine şi mai ales să înţeleg cum ar putea fi viabil integrate în lumea modernă în care trăim. În Anglia am avut o adevărată revelaţie să descopăr ”religiozitatea” cu care englezul păstrează clădirile şi artefactele vechi, şi cum tradiţia şi trecutul sunt la fel de vii ca viitorul.

Am făcut restaurare cu accent pe conservarea materialelor de construcţie tradiţionale, iar lemnul în special a făcut parte din tema mea de dizertaţie. Materialele naturale şi mai ales principiile simple de comportare a acestora în timp sunt lucruri importante pe care ar trebui să le ştim când vine vorba de clădiri vechi şi nu ar trebui uitate pentru că sunt la fel de valabile şi în lumea contemporană de azi.

Cum a luat naştere colecţia ”Stories of Home”: ce obiecte o completează, pe lângă măsuţăa Bring Us Together, şi care e povestea din spatele ei?

Colecţia a luat naştere uşor timid, aş putea spune, din căutările mele de a găsi o expresie contemporană pentru un obiect – arhetip, scaunul ţărănesc cu trei picioare. Aşa a apărut taburetul tri.foi. Şi cum oricărui tip de scaun îi stă bine lângă o masă, măsuţa de cafea Bring us together a apărut în mod firesc la scurt timp după aceea. Lămpile de hârtie Light.paper au venit curând să completeze colecţia, împreună cu  obiectele de lut, Chamotte.

Colecţia este un rezultat al căutărilor mele creative inspirate de atmosfera interioarelor de case şi de modul tradiţional de viaţă. Ea se bazează pe amintirile mele din copilărie legate de spaţii şi de poveşti. În plus am încercat să explorez şi să aduc în designul contemporan măiestria şi înţelepciunea meşteşugului. În cultură tradiţională, obiectele erau o prelungire a trupului, a minţii şi a sufletului şi aveau atât un rol funcţional cât şi unul magic în viaţa omului. Prin urmare, obiecte prezentate în colecţie sunt menite a fi utilizate în viaţa de zi cu zi şi de a contribui astfel la poveştile de familie.

Ce anume din măsuţă Bring Us Together ţine de materiale şi tehnici tradiţionale şi ce elemente sunt specific contemporane?

De tehnicile tradiţionale ţin îmbinările simple de lemn şi elementul decorativ care este inspirat din ornamentele atât de des întâlnite pe porţile de intrare în gospodării sau pe obiectele utilitare. Contemporan este designul, prin forma măsuţei şi prin funcţionalitatea sa.

Unde a fost produsă măsuţa?

Masa a fost produsă local la scară mică de către un atelier de tâmplărie şi mobilier, Tâmplăria de la Conac, cu care am colaborat în ultimele luni.

De ce ai ales să lucrezi cu lemnul de stejar?

Am încercat mai multe esenţe de lemn în diferitele proiecte pe care le-am elaborat, dar în ultima vreme am fost fascinată de textura şi culoarea lemnului de stejar. Pe lângă proprietăţile fizice şi calităţile structurale ale acestuia, pentru care este deja recunoscut, lemnul de stejar este pur şi simplu un material minunat, calităţile sale estetice sunt unice. În plus este durabil şi are calitatea de a îmbătrâni frumos, orice obiect din stejar poate fi folosit de generaţii.

Ce înseamnă pentru tine ”acasă”, în câteva cuvinte?

„Acasă” cred că este un cuvânt cu sensuri magice pentru mine; este un loc în care poţi să te retragi de lume şi, cum spunea G. Bachelard, să îţi găseşti colţul tău confortabil unde să te poţi lasa purtat în tărâmul ideilor şi al viselor.

Poți achiziționa măsuța Bring Us Together, semnată Ruxi Sacaliș, aici. 

Te-ar putea interesa

Cinci scaune-vedetă pe blogurile de design
Alexandru Nimurad: THE QUIET INSANITY

Alte articole de blog

Descoperă și alte subiecte de interes legate de evenimente, lansări de produse, profile de designeri sau ghiduri de materiale

Vezi toate
TendințeSăptămâna de design de la Milano 2024

Săptămâna de design de la Milano 2024

Recent s-a încheiat Milano Design Week, cel mai important eveniment global dedicat designului de mobilier dar nu numai. Pe lângă prezentările găzduite de standurile Salonului de mobilă, orașul este...

Intro GalleryHAY - designul de calitate este dreptul tuturor

HAY - designul de calitate este dreptul tuturor

Încă de la început, viziunea companiei Intro a fost să lucreze cu branduri ce îi împărtășesc valorile, adică cele ce prezintă un portofoliu de produse concepute de către cei mai buni designeri ai g...

Intro GalleryVerner Panton și stilul Space Age

Verner Panton și stilul Space Age

Anul 1970 reprezintă unul de cotitură atât pentru istoria designului cât și pentru cariera unuia dintre cei ce au definit evoluția esteticii modern. Către o viziune a viitorului în care formele sin...

Intro GalleryIsamu Noguchi - un talent universal

Isamu Noguchi - un talent universal

De-a lungul unei cariere multi fațetate, Noguchi a navigat cu nonșalanță între sculptură, scenografie, design de mobilier și lămpi, interioare dar și grădini sau instalații artistice exterioare. N...

Design IconsEames Lounge Chair acum și pe textil!

Eames Lounge Chair acum și pe textil!

Confortul suprem a reprezentat obiectivul principal atunci când designerii Ray și Charles Eames au decis să conceapă Lounge Chair-ul ce le poartă numele. Noua versiune de Eames Lounge Chair vine în...

Evenimente IntroExpoziția Vitra Prouvé Roadshow la București

Expoziția Vitra Prouvé Roadshow la București

Prouvé este un exemplu excelent al ingeniozității tehnologice ce a marcat mai ales perioada de după al doilea război mondial. În cadrul Romanian Design Week 2023 Intro alături de partenerii locali ...

Write some content about what they says about your store.
Write some content about what they says about your store.
Write some content about what they says about your store.