Tendințe

Tendințe în designul de mobilier: cu ce rămânem din 2014

Tendințe în designul de mobilier: cu ce rămânem din 2014

În fiecare an, în calendarele echipei noastre, adevăratele sărbători, cele colorate în roșu, sunt principalele evenimente de design internaționale. Suntem nelipsiți de la Salonul Internațional de Mobilă de la Milano, cel mai important eveniment al industriei, însă nu ratăm nici alte târguri și expoziții importante, precum Maison & Objet, în Paris, sau Săptămâna de Design din Stockholm. E important să fim acolo, pentru că ne întoarcem întotdeauna cu idei proaspete. Aruncăm o ocheadă în agendele celor mai importanți producători și designeri ai momentului și ne conturăm o viziune consistentă despre nevoile, căutările, provocările și tendințele industriei în anul respectiv.

Dacă designul de inspirație nordică, cu ale sale linii curate, simple, în nuanțe neutre, spații aerisite și suprafețe netede s-a menținut puternic în trend și în 2014, perindările noastre pe la târguri au scos la iveală și alte tendințe interesante, ce se abat puțin de la minimalismul scandinav. O serie de rememorări și dezbateri între membrii echipei noastre au scos la iveală șase tendințe interesante ale anului proaspăt-încheiat, ce își vor găsi cu siguranță evoluția și în 2015.

1. Back to Memphis

Într-o seară de decembrie, în urmă cu mai bine de 30 de ani, Ettore Sottsass convoca un grup de designeri și arhitecți pentru a pune bazele unei noi mișcări, botezate Memphis. Numele era inspirat din celebra piesă semnată Bob Dylan, ”Stuck Inside of Mobile with the Memphis Blues Again”, pe care o ascultaseră încontinuu de-a lungul serii.

Noua mișcare avea să se inspire din curente precum Art Deco sau Pop Art, și să includă elemente futuriste sau desprinse din Kitsch-ul anilor ’50. 

Când spunem Memphis, spunem anii ’80, stil post-modernist, forme geometrice insolite, combinații îndrăznețe de culori și juxtapuneri surprinzătoare de materiale.

2. Culori metalizate

Finisajele lucioase, suprafețele oglindite, reflectorizante, detaliile metalice aurii, argintii sau din bronz au adus, anul trecut, accente de personalitate și glam în interioare de pretutindeni.

Celebrul designer britanic Tom Dixon, de pildă, și-a dus mai departe fascinația pentru finisajele metalizate și a prezentat, la Milano, colecția Club: o versiune modernă a mobilierului ce se regăsea în vechile cluburi private de care aparțineau gentlemenii britanici.

Colecția e menită să inspire un refugiu rafinat și cuprinde o paletă de culori metalice strălucitoare, fie că vorbim despre măsuțe realizate din foi de alamă sau lămpi placate cu aur și argint.

3. Lux virusat

Stilul de viață nomad ne face să ne atașăm tot mai puțin de lucruri, și în acest context e bine ca designul să iasă, uneori, din zona safe a convenționalului.

Asta s-a și întâmplat, de fapt, anul trecut, când am remarcat un stil nou, mai puțin firesc, pe care l-am botezat ”lux virusat”: obiectele clasice, cu forme tradiționale, capătă excrescențe, detalii nefirești, ”depuneri”, sau poartă culori neconvenționale.

Sunt piese cu care avem o relație mai personală și pe care ne mândrim să le expunem, pentru că vin adesea cu o poveste.

În cazul vazei Falaise, semnate Ferréol Babin, de exemplu, sticla limpede, albastră, se revarsă peste elementele din beton, lăsând impresia de apă care curge de-a lungul stâncilor crestate...

4. Marbleous

Un material clasic, atemporal, marmura a servit, secole de-a rândul, în special sculpturii, iar în interioarele caselor de pretutindeni se strecura, mai degrabă, sub formă de mici elemente decorative.

În vremurile noastre, însă, odată cu evoluția spectaculoasă a tehnologiei, când materialele sunt reinventate și redescoperite, marmura strălucește prin proprietățile sale: eleganță, durabilitate, varietate estetică.

Suprafețe suple și piese masive, patternuri diverse, forme complicate tăiate 2D / 3D și perfect sculptate – sunt tot atâtea scenarii care au plasat marmura, în 2014, drept unul dintre cele mai râvnite materiale.

5. Patine

Un soi de paradox al tehnologiei, în ceea ce privește designul de mobilier, este că nu mai avem nevoie de trecerea timpului pentru a fabrica nostalgie.

Am remarcat o diversitate impresionantă de piese de mobilier nou-nouțe ce dispun de farmecul patinei căpătate în timp, printr-un proces accelerat de uzură.

Alamă învechită, lemn cu fibre în relief, textile decolorate sau marmură zgâriată: o serie de ”imperfecțiuni perfecte” și tot atâtea trucuri ce îi oferă mobilierului un aer nobil, încă de la prima generație care îl folosește.

6. Perforații

Între diversele standuri ale târgurilor de design internaționale de anul trecut ne-am plimbat, de asemenea, degetele, peste o varietate de suprafețe perforate.

Vorbim despre placaje de lemn sau foi de metal tăiate cu laser, fascicule mărunte, orificii ce formează modele complexe.

De la accesorii, la piese de mobilier complexe, ne-am întors având în minte imaginea unor interioare vesele, amenajate în totalitate asemenea unor piese de lego.

 

Te-ar putea interesa

Șotron de silicon: primul produs Intro, în colaborare cu Anca Fetcu
Un an de colaborări frumoase: topul celor mai bune proiecte din 2014

Alte articole de blog

Descoperă și alte subiecte de interes legate de evenimente, lansări de produse, profile de designeri sau ghiduri de materiale

Vezi toate
Intro GalleryHAY - designul de calitate este dreptul tuturor

HAY - designul de calitate este dreptul tuturor

Încă de la început, viziunea companiei Intro a fost să lucreze cu branduri ce îi împărtășesc valorile, adică cele ce prezintă un portofoliu de produse concepute de către cei mai buni designeri ai g...

Intro GalleryVerner Panton și stilul Space Age

Verner Panton și stilul Space Age

Anul 1970 reprezintă unul de cotitură atât pentru istoria designului cât și pentru cariera unuia dintre cei ce au definit evoluția esteticii modern. Către o viziune a viitorului în care formele sin...

Intro GalleryIsamu Noguchi - un talent universal

Isamu Noguchi - un talent universal

De-a lungul unei cariere multi fațetate, Noguchi a navigat cu nonșalanță între sculptură, scenografie, design de mobilier și lămpi, interioare dar și grădini sau instalații artistice exterioare. N...

Design IconsEames Lounge Chair acum și pe textil!

Eames Lounge Chair acum și pe textil!

Confortul suprem a reprezentat obiectivul principal atunci când designerii Ray și Charles Eames au decis să conceapă Lounge Chair-ul ce le poartă numele. Noua versiune de Eames Lounge Chair vine în...

Evenimente IntroExpoziția Vitra Prouvé Roadshow la București

Expoziția Vitra Prouvé Roadshow la București

Prouvé este un exemplu excelent al ingeniozității tehnologice ce a marcat mai ales perioada de după al doilea război mondial. În cadrul Romanian Design Week 2023 Intro alături de partenerii locali ...

Ghid de amenajareCum să-ți alegi materialul de tapițerie pentru mobilier

Cum să-ți alegi materialul de tapițerie pentru mobilier

Una dintre cele mai mari provocări atunci când ne pregătim să cumpărăm mobilier tapițat este să știm cum alegem materialul. Este o discuție pe care o avem des cu clienții noștri.

Write some content about what they says about your store.
Write some content about what they says about your store.
Write some content about what they says about your store.