Tendințe

Noi soluții de amenajare a spațiilor, la cel mai mare târg de design scandinav

Noi soluții de amenajare a spațiilor, la cel mai mare târg de design scandinav

În fiecare an, la început de februarie, frigul nordic înțepător e domolit de atmosfera caldă și verva Săptămânii de design de la Stockholm, unul dintre cele mai importante evenimente de profil din Europa. Noi produse, noi materiale, noi oportunități de colaborare și noi soluții tehnologice prind contur în cei 70.000 metri pătrați ai Stockholmsmässan, cel mai mare centru pentru expoziții din Suedia.

Pe o listă de cuvinte-cheie ale ediției de anul acesta, ce a avut loc între 2 și 8 februarie, se înscriu termeni ca "eficientizarea spațiului", "noua simplitate" sau "maximalism scandinav" . O temă importantă de discuție a fost, de asemenea, estomparea granițelor dintre spațiul public și cel privat, în contextul evoluției felului în care comunicăm, lucrăm și ne relaxăm.

O serie de companii și-au adăugat în portofoliul de produse noi soluții creative de izolare fonică, gândite pentru spații publice deschise.

Canapeaua Gap Meeting, lansată de Swedese, încadrată de panouri înalte, e menită să ofere un mediu calm și confortabil pentru discuții private.

Calitatea acustică a spațiului s-a înscris și pe lista de priorități a companiei producătoare de corpuri de iluminat Zero, care a lansat colecția Block. Realizate în mare parte din materiale reciclate, lămpile absorb sunetele joase și pe cele de inaltă frecvență, contribuind la o atmosferă placută de lucru.

Vitra a propus o serie de scenarii contemporane pentru spațiile de lucru de astăzi, prezentând soluții inovatoare pentru a crea un mediu modern, de atmosferă.

În ton cu tendințele de reducere a mobilierului la esență și de a crea spații cât mai aerisite, mai multe companii de mobilier au lansat, anul acesta, sisteme de depozitare modulare și versatile, ce "cresc" odată cu nevoile utilizatorului.

Vedetă a standului danezilor de la HAY, la Târgul de la Stockholm, a fost noua colecție de rafturi și comode New Order, realizate din aluminiu ușor și rezistent -- o soluție de depozitare ce ține cont de digitalizarea informației și de modul în care ne facem, astăzi, ordine în viață.

Creată în 1958 de Yngve Ekstrom și relansată de Swedese cu ocazia Săptămânii de design, biblioteca Fakta poate fi suspendată sau așezată pe podea, pe oricare dintre cele patru laturi. Ultra-versatilă, Fakta se pretează oricărui spațiul disponibil.

O serie de produse lansate anul acesta au fost create pentru a se adapta la o varietate de spații, fie ele publice sau private.

Offect a lansat măsuțele Tool, create în colaborare cu Studio Irvine, și Caramel, semnate de studioul Claesson Koivisto Rune. Ambele modele au fost create ținând cont de evoluția spațiilor de lucru de astăzi: sunt piese menite să fie transportate cu ușurință de colo-colo și să îi elibereze pe utilizatori de biroul masiv.

Un sentiment asemănător, acela că te poți afla oriunde, iar un mediu nu trebuie să servească unui singur tip de activitate, îl oferă și canapeaua modulară MEET, ce se pretează la o varietate de contexte, fie că ele întâlniri formale sau prilejuri de relaxare.

Minimalismul scandinav se reinventează, în 2015, și se folosește de toate avantajele pe care procesle tehnologice avansate i le pun la dispoziție.

Gate este o canapea cu suflu puternic contemporan. Cu un design semnat Claesson Koivisto Rune și lansată de Offect, Gate îți oferă posibilitatea de a încărca orice device mobil, în timp ce îți odihnești picioarele în aeroport, sau orice altă sală de așteptare.  

Brandul danez Muuto reduce masa la forma sa arhetipală odată cu Base, o piesă extrem de suplă și ușoară, ale cărei linii urmează, parcă, desenul unui copil. Cu un cadru versatil din aluminiu extrudat, Base își intră la fel de bine în rolul de masă de conferințe sau masă dining.

Una dintre cele mai anticipate lansări de la Stockholm a fost colecția Kaari, prima colaborare dintre frații Ronan și Erwan Bouroullec și compania finlandeză Artek.

Colecția cuprinde mese rotunde și rectangulare, o consolă și rafturi modulare, a căror unitate vizuală este dată de benzile metalice suple, cu formă arcuită, ce susțin elementele din lemn.

Wastberg lansează lampa w152, semnată de studioul londonez de design industrial Facility: o lampă de masă din aluminiu, ce poate încărca rapid și eficient orice device compatibil cu o mufă USB. Este un corp de iluminat super inteligent, prevăzut cu LED, cu o bază ce poate fi de sine-stătătoare, suspendată pe perete sau integrată în masa de birou.

Wästberg a avut și un produs câștigător în cadrul târgului. w153, creată de Inga Sempe, a primit premiul FORM +1 pentru cel mai bun produs lansat la Stockholm. Lampa se aseamană cu un cinel și poate fi clipsată de orice suprafață de lucru. Discul mobil are rolul de a proiecta și difuza lumina cu LED provenită din bază.

O abordare minimalistă a stat la baza designului scandinav vreme îndelungată, însă la Stockholm, anul acesta, s-a vorbit deopotrivă despre ”Scandinavian maximalism”, un stil mai relaxat și informal, ce abordează o paletă mai îndrăzneață de patternuri și culori.

 Canapeaua Diva, de exemplu, semnată de Staffan Holm și produsă de Swedese, iese din tiparele liniilor ”cuminți” și vine cu un nou tip de eleganță și carismă.

Frederik Mattson a jonglat cu materiale, volume și culori, până a ajuns la forma finală a lămpii Tint, creată pentru Zero − o sculptură 3D ce creează un joc de umbre și aprecieri vizuale, în funcție de unghiul din care o privești.

Un design îndrăzneț, ce iese din tiparele minimalismului scandinav, propun și cei de la Offecct cu fotoliul Oyster, a cărui formă neconvențională e inspirată de pasiunea suedezilor pentru fructele de mare.

Află mai multe despre ediția de anul acesta a Săptămânii de design de la Stockholm aici.

Te-ar putea interesa

Marmura, un material-vedetă în 2015
Importanța lui Ray Eames

Alte articole de blog

Descoperă și alte subiecte de interes legate de evenimente, lansări de produse, profile de designeri sau ghiduri de materiale

Vezi toate
Intro GalleryHAY - designul de calitate este dreptul tuturor

HAY - designul de calitate este dreptul tuturor

Încă de la început, viziunea companiei Intro a fost să lucreze cu branduri ce îi împărtășesc valorile, adică cele ce prezintă un portofoliu de produse concepute de către cei mai buni designeri ai g...

Intro GalleryVerner Panton și stilul Space Age

Verner Panton și stilul Space Age

Anul 1970 reprezintă unul de cotitură atât pentru istoria designului cât și pentru cariera unuia dintre cei ce au definit evoluția esteticii modern. Către o viziune a viitorului în care formele sin...

Intro GalleryIsamu Noguchi - un talent universal

Isamu Noguchi - un talent universal

De-a lungul unei cariere multi fațetate, Noguchi a navigat cu nonșalanță între sculptură, scenografie, design de mobilier și lămpi, interioare dar și grădini sau instalații artistice exterioare. N...

Design IconsEames Lounge Chair acum și pe textil!

Eames Lounge Chair acum și pe textil!

Confortul suprem a reprezentat obiectivul principal atunci când designerii Ray și Charles Eames au decis să conceapă Lounge Chair-ul ce le poartă numele. Noua versiune de Eames Lounge Chair vine în...

Evenimente IntroExpoziția Vitra Prouvé Roadshow la București

Expoziția Vitra Prouvé Roadshow la București

Prouvé este un exemplu excelent al ingeniozității tehnologice ce a marcat mai ales perioada de după al doilea război mondial. În cadrul Romanian Design Week 2023 Intro alături de partenerii locali ...

Ghid de amenajareCum să-ți alegi materialul de tapițerie pentru mobilier

Cum să-ți alegi materialul de tapițerie pentru mobilier

Una dintre cele mai mari provocări atunci când ne pregătim să cumpărăm mobilier tapițat este să știm cum alegem materialul. Este o discuție pe care o avem des cu clienții noștri.

Write some content about what they says about your store.
Write some content about what they says about your store.
Write some content about what they says about your store.