Urban, relaxat, distinct: un apartament cu suflu nordic



Se poate să aveți impresia că trageți cu ochiul la apartamentul unor suedezi distinși și relaxați, însă nimeni dintre noi nu s-a deplasat recent până în ținuturile nordice. Ne aflăm într-un apartament din București, unde responsabilă de atmosfera cosy, stilul aerisit și liniile arhitecturale simple și calde este arhitecta Ana-Maria Voinescu.

În brieful primit de Ana de la proprietarul apartamentului, o parte dintre finisaje existau deja: parchetul din living și dormitoare, tâmplăriile, draperiile și o serie de obiecte decorative adunate de peste tot din lume, pe care trebuia să le insereze în noua amenajare. Ținând cont de toate aceste detalii, Ana a început să caute obiectele de mobilier.

”Îmi doream niște piese de mobilier simple, dar care să aibă în același timp foarte multă personalitate și care să îmi pună în valoare obiectele decorative ce urmau să locuiască în noul apartament. Cumva trebuiau să se completeze reciproc și să se pună în valoare unele pe celelalte. Și iată că am ajuns din nou la nordici”, spune Ana.

Livingul este populat de mobilier predominat alb, combinat cu piese din lemn nature dintr-o esență deschisă (stejar albit). Aici își găsesc cu naturalețe locul piese iconice semnate Matthew Hilton, cu liniile fluide specifice, formele sculpturale și aerul distins. Pentru a crea o coerență vizuală și pentru a integra draperiile cărămizii în ansamblu, arhitecta a ales să insereze celebrele scaune Tolix și Eames, care preiau o parte din nuanțele draperiei.

În spațiul generos din living este integrată și biblioteca modulară Stacked, de la Muuto, despre care Ana povestește cu drag: ”Este simplă, dar faptul că o poți reconfigura oricând mi se pare cea mai interesantă parte, în condițiile în care după o anumită perioadă de timp tindem să vrem să mai schimbăm câte ceva în spațiul în care locuim. La fel cum noi ne schimbăm, pe măsura ce trece timpul, și spațiul în care locuim ar trebui să reflecte asta.”

Negrul a fost introdus în amenajare pentru a crea un contrast și se regăsește în lămpile suspendate, precum E27, de la Muuto, sau cele de masă, ca PJ, de la Orsjo, dar și în structura metalică ce separă bucătăria de living și în pereții din aceeași zonă, pe care te poți juca cu creta.

Citește și: Amenajarea sediului King, un proiect semnat Ana-Maria Voinescu

Spre deosebire de living, în dormitor draperiile au influențat nu doar cromatica, ci și stilul obiectelor alese. Aici, accentele orientale (turcoazul și cărămiziul scaunelor Ru, de la Hay, forma rotunjită a lămpilor Bubble Saucer de la SCP) se împletesc cu cele nordice (comoda Reflect, de la Muuto), în timp ce betonul aparent te poartă cu gândul la arhitectura japoneză.

Betonul aparent este un element folosit cu generozitate în amenajare, pentru accentele lui de culoare și textură calde. Se regăsește și în cele două băi ale apartamentului, unde înlocuiește cu succes gresia și faianța, oferindu-le acestor încăperi adesea ignorate aerul unor camere obișnuite. Piesele și accesoriile de aici sunt și ele alese cu grijă, pentru a contribui la atmosfera prietenoasă.

Cu formele lor perfect rotunjite, oglinzile Strap, de la Hay, sunt responsabile de aerul retro, nostalgic, în timp ce alte piese vin cu un farmec brut, industrial. Culorile naturale, pământii, predomină și aici și impun un ritm calm, întrerupt doar de accesorii drăgălașe, precum rățuștele multicolore din plastic. Imaginația generoasă și pasiunea pentru design se simt în cele mai mici detalii, un exemplu în acest sens fiind și peria de baie Ballo, cu un design nostim și discret, diferit de modelele clasice.

Loggia te invită la citit, povestit și relaxare. Lemnul ce se regăsește în pardoseală și în piesele de mobilier e completat armonios de elemente din răchită, iar monotonia cromatică e evitată prin piese jucăușe precum căsuțele colorate Lighthouse, de la Normann Copenhagen, sau lampa cu lumină caldă Bottle, de la Zero.

”Întreaga amenajare a fost un amestec controlat de stiluri, coerent vizual: deși cel nordic predomină, toate elementele au fost gândite să aibă un dialog între ele”, spune Ana. Dialog pe care l-am purta și noi cu drag în orice colț al acestui apartament, la un pahar de vin, pe înserat, cu prietenii.

Foto: Maria Cîrstea

Mulțumiri: Visuell

Te-ar putea interesa

Alte articole de blog

Descoperă și alte subiecte de interes legate de evenimente, lansări de produse, profile de designeri sau ghiduri de materiale

Vezi toate
Intro GalleryHAY - designul de calitate este dreptul tuturor

HAY - designul de calitate este dreptul tuturor

Încă de la început, viziunea companiei Intro a fost să lucreze cu branduri ce îi împărtășesc valorile, adică cele ce prezintă un portofoliu de produse concepute de către cei mai buni designeri ai g...

Intro GalleryVerner Panton și stilul Space Age

Verner Panton și stilul Space Age

Anul 1970 reprezintă unul de cotitură atât pentru istoria designului cât și pentru cariera unuia dintre cei ce au definit evoluția esteticii modern. Către o viziune a viitorului în care formele sin...

Intro GalleryIsamu Noguchi - un talent universal

Isamu Noguchi - un talent universal

De-a lungul unei cariere multi fațetate, Noguchi a navigat cu nonșalanță între sculptură, scenografie, design de mobilier și lămpi, interioare dar și grădini sau instalații artistice exterioare. N...

Design IconsEames Lounge Chair acum și pe textil!

Eames Lounge Chair acum și pe textil!

Confortul suprem a reprezentat obiectivul principal atunci când designerii Ray și Charles Eames au decis să conceapă Lounge Chair-ul ce le poartă numele. Noua versiune de Eames Lounge Chair vine în...

Evenimente IntroExpoziția Vitra Prouvé Roadshow la București

Expoziția Vitra Prouvé Roadshow la București

Prouvé este un exemplu excelent al ingeniozității tehnologice ce a marcat mai ales perioada de după al doilea război mondial. În cadrul Romanian Design Week 2023 Intro alături de partenerii locali ...

Ghid de amenajareCum să-ți alegi materialul de tapițerie pentru mobilier

Cum să-ți alegi materialul de tapițerie pentru mobilier

Una dintre cele mai mari provocări atunci când ne pregătim să cumpărăm mobilier tapițat este să știm cum alegem materialul. Este o discuție pe care o avem des cu clienții noștri.

Write some content about what they says about your store.
Write some content about what they says about your store.
Write some content about what they says about your store.