Marea Britanie a fost întotdeauna asociată cu designul de avangardă. Nume precum Alexander McQueen, Stella McCartney și, mai recent, Margaret Howell sau Mathew Williamson susțin în continuare această imagine. Alături de modă, designul de mobilier este un alt domeniu populat de talente inovatoare.
Începutul
Tom Dixon, britanicul cu origini tunisiene, a devenit o legendă în această industrie după ce a sfidat regulile și conceptele designului modern de mobilier, fără a avea studii de specialitate sau pregătire tehnică în domeniu. A studiat timp de șase luni la Chelsea Art School, însă un accident de motocicletă i-a spulberat planurile și l-a făcut să renunțe la școală. Totodată, poate această întâmplare a fost cheia destinului său, căci fiind pus în situația de a-și repara motocicleta, Tom a descoperit pasiunea pentru sudură și plăcerea de a manevra materiale reciclate. Și astfel povestea sa a început. Obiecte cu forme curioase s-au născut în atelierul său: șine de cale ferată, stâlpi din beton sau tubulatură de maşini au devenit peste noapte scaune, măsuţe sau banchete.
Cariera timpurie
O mare personalitate a designului italian, Giulio Cappellini, a fost foarte preocupat de lucrările tânărului designer englez, și a decis să includă în catalogul său câteva piese, precum deja celebrul S Chair.
În 1991, Dixon și-a deschis propriul magazin numit "Space" pentru a-și vinde produsele, manufacturându-le sub egida companiei Eurolounge. Mai târziu, Tom a devenit Creative Director al lanțului de magazine Habitat, poziție pe care a deținut-o până în anul 2008.
Tom Dixon ltd. & Design Research Studio
Următorul pas firesc a fost întemeierea companiei ce îi poartă numele, continuându-și astfel explorarea de tehnologii inovatoare și materiale inedite.
Înființată în 2002 împreună cu David Begg, Tom Dixon este o companie ce realizează mobilier, corpuri de iluminat si accesorii. În prezent, portofoliul acestui brand conține peste 200 de produse ce se bucură de un real succes în mai bine de 60 de țări. Prin intermediul Design Research Studio, Dixon a reușit să-și construiască un portofoliu mare de proiecte de amenajare. Printre cele mai notabile menționăm restaurantul din cadrul Royal Academy of Arts sau Barbecoa, noul restaurant din Londra al lui Jamie Oliver.
Filosofia de design
Filosofia de design a britanicului se bazează pe niște principii simple și totodată avangardiste. Acesta împinge limitele procesului de producție, îmbinând tehnici industriale, superioare cu priceperea meșterilor artizani. Creațiile sale au acea unicitate conferită tocmai de complexitatea proceselor prin care au fost realizate ori de materialele durabile sau prețioase folosite. Având o adevarată fascinație față de metale, Tom Dixon creează lămpi realizate din alamă ori cupru sau măsuțe cu baza din fier turnat și blatul din marmură. Alte terenuri de joacă sunt modelarea plasticului și obținerea unor forme neobișnuite, sculpturale sau prelucrarea lemnului. Toate aceste explorări îl diferențiază față de competitorii săi. Tom Dixon este cu adevărat un inovator al materialelor, pieselor de mobilier și tehnicilor de iluminat.
Curiozitatea şi curajul său de a experimenta cu tehnologii de ultimă oră, dar şi interesul său de a promova moştenirile trecutului îl impun drept un vizionar al secolului XXI, un "demiurg" ce scoate la lumină cu ajutorul materialelor primitive adevărate capodopere de design.
Premii:
* 2001 - Ordinul Imperiului Britanic
* 2008 - "Designer of the year" din partea publicației "Architektur and Wohnen Magazine”
* Best International Bar Design pentru Tazmania Ballroom