s
Blog
Un strop de lumină

Exista o vreme când sfeșnicul sau suportul de lumânări era un obiect indispendabil vieții omului, fiind un exemplu coerent de design funcțional. Pe vremea când electricitatea  era doar un vis frumos în mintea cărturarilor vremii, aveai nevoie de acest obiect după lăsarea întunericului, pentru a finaliza treburile gospodărești.

În ziua de azi, suportul de lumânări a ajuns să aibă un caracter pur emoțional. Este o piesă decorativă, ce are ca scop crearea unei ambianțe intime sau a unui cadru scenografic.

Scandinavii păstrează și azi un respect nemăsurat pentru acest obiect, fiind în continuare un companion în lungile ierni nordice. Pe noi, aceste piese decorative ne duc cu gândul la picturile cu natură moartă pe care le găsim și azi în casele bunicilor.

În continuare, vă vom prezenta câteva suporturi de lumânări, al căror design invită la emoție, joc și imaginație.

Suportul The More The Merrier, creat de designer-ul Louise Campbell pentru compania Muuto, este o piesă decorativă compusă ingenios, din mai multe elemente. Alcătuit din corpuri detașabile îmbrăcate într-un cauciuc moale și brațe din oțel, acesta se poate rearanja în funcție de propriile preferințe. După cum sugerează și numele piesei, cu cât folosești mai multe elemente, cu atât vei avea o sculptură arhitecturală mai interesantă.

Designerii de la “Form Us With Love" au găsit o soluție eficientă pentru cei care își ard mereu degetele atunci când aprind lumânările. Suportul Match are o formă cilindrică cu un decupaj în sticlă, pentru ca tu să poți ajunge cu ușurință la fitilul lumânării. Acest detaliu permite, totodată, și răcirea sticlei. Pereții înalți ai suportului, protejază flacăra de bătaia vântului, fiind potrivit și pentru utilizarea pe terasă, balcon sau în foișor. Disponibil în mai multe variante colorate, este un produs care, cu siguranță, poate înveseli orice spațiu.

Heima este un suport de lumânări de o simplitate elegantă, specifică produselor de design scandinav. În crearea acestei piese, designerul Francis Cayouette s-a inspirat din tradiția nordică de a păstra focul viu în locuințe, ”heima” fiind echivalentul islandez pentru ”acasă”.  Este  realizat din fontă și a fost premiat în 2010 cu IF Product Design Award. 

Raw Candelabra este  un sfeșnic inedit, creat de designerul  suedez Jens Fager și produs de Muuto. Fiecare piesă este unică, realizată manual prin cioplire și ghidată după filozofia creativă a designerului. Acesta urmărește ca toate produsele sale că fie caracterizate de simțul umorului, suprarealism și aer poetic. Aceste caracteristici au fost aplicate și în realizarea acestui design, rezultatul fiind un obiect cu aspect de produs nefinisat.

Spin este un superb și impresionant candelabru, semnat de apreciatul designer Tom Dixon. De dimensini considerabile, acest sfeșnic poate deveni cu ușurință un punct central în amenajare. Are un aer elegant și o structura fermă din fier turnat. Brațele sale sunt mobile și se pot roti individual, lucru ce-ți permite să te joci cu forma candelabrului. Când ai ajuns la o structură care îți este pe plac, o poți fixa cu un nimb și menține în acea poziție, până vei dori să experimentezi din nou.

Un suport de lumânări te poate ajuta să creezi o atmosferă feerică în nopțile reci de iarnă sau în momentele de romantism. Fie că alegi să-l folosești zilnic sau doar la ocazii speciale, este un obiect decorativ a cărui frumusețe merită să-și găsească locul și în casa ta.

 

  • editorialMuutoNormann CopenhagenTom Dixon
mobile