s
Blog
Cu Attila Kim despre Uniform Wares

Licențiat ca arhitect în Cluj Napoca și doctorand al Universității de Artă și Design “Moholy-Nagy” din Budapesta, câștigător al Bienalei de arhitectură în 2010 și al multor alte distincții ale breslei, publicat în reviste internaționale și recent desemnat să realizeze conceptul de amenajare al expoziției Romanian Design Week, Attila Kim este la momentul actual poate cel mai prestigios arhitect român al noii generații.

Printre proiecte arhitecturale, amenajări de interior, restaurări și expoziții, tânărul găsește răgaz și pentru celelalte pasiuni ale sale. Munca unui arhitect este strâns legată de precizie și acuratețea detaliilor. Pentru Attila ceasul de mână are un rol esențial și am putea spune că este un expert și în acest domeniu. Este mândrul posesor al unui model produs de către compania britanică Uniform Wares, prezentă acum și în showroom-ul Intro cu câteva dintre gamele esențiale. Vă propunem să le descoperiți alături de un scurt interviu cu Attila Kim în care vorbim despre rolul timpului și al unui ceas bine ales.

Care este relația ta cu timpul?

Schimbătoare, foarte schimbătoare. În capul meu definiția timpului este foarte flexibilă. În funcție de nivelul de stres sau de relaxare, timpul se contractă sau se dilată. Însă mereu încerc să organizez timpul într-un mod eficient, indiferent dacă este vorba de relaxare sau de o zi stresantă. În opinia mea cred că timpul profesional și cel personal sunt două concepte total diferite. La unul termenele sunt extrem de scurte și cumva totul se întâmplă într-un anumit ritm și asta influențează și percepția asupra timpului, pe când la celălalt este “un endless flow”, parcă niciodată nu s-ar termina. Și atunci există o viziune diferită. Dar de obicei am grijă ca cele două concepte să nu se amestece.

Ai o pasiune pentru ceasuri? Consideri că sunt mai mult decât niște accesorii utilitare?

Eu nu port accesorii, chiar deloc. Ceasul este singurul accesoriu la care țin și în momentul în care nu port ceas înseamnă că nu simt nevoia de accesoriu vestimentar sau e lipsa aceea de nevoie de organizare a timpului. Este vorba de timpul acela personal care deja depășește limita funcționalității ceasului. Deci e clar că e un accesoriu funcțional, dar în același timp este și un obiect prin care  definești și comunici o stare. Relația cu timpul este ori una care îți definește ziua, ori pur și simplu nu are importanță cât e ceasul și atunci chiar nu dai importanță utilității. Eu mă uit la ceas din 10 în 10 minute ca să vad cum mă organizez și de obicei sunt foarte punctual și îmi calculez timpul bine. Sunt o persoană care trăiește pe baza agendei, deci dacă mă întrebi ce fac maine, voi deschide agenda, mă voi uita în ea și îti voi răspunde. 

Cum ai aflat de Uniform Wares și de ce ai ales acest brand?

Îmi căutam un anumit tip de ceas. Am scotocit filonul care știam că mă va duce în zona dorită. Vroiam un ceas care să fie foarte simplu ca design și asta cred că a fost primul element care m-a prins la Uniform Wares. Îmi doream un tip de ceas clasic dar care este în același timp și contemporan. Mă gândeam să fie o reinterpretare a unui ceas clasic, nici vechi nici nou, să fie un design atemporal. Am de un an jumătate un ceas din seria 100, modelul 103 mai precis, și sincer mi-a plăcut foarte mult culoarea, combinația  metalului gri cu siliconul “stone white”. Nici nu am stat pe gânduri. Mi-a plăcut că are un design foarte discret, dar în același timp prin culoare exprimă un aer mai ușor și dinamic. E un ceas care necesită un anumit tip de comunicare și o anumită atmosferă. Eu trăiesc în atmofera asociată cu ceasul acesta, deci e un ceas pe care îl port aproape zilnic.

Uniform Wares produce ceasuri a căror filosofie are la bază designul clasic britanic îmbinat cu un stil inconfundabil contemporan. Aceste accesorii moderne sunt gândite pentru viața de zi cu zi și intenționate pentru persoane preocupate de detalii meticuloase și pasionate de designul modern.

Înființată în 2009 de către designerii de produs Oliver Fowles și Patrick Bek, compania Uniform Wares are o credință fermă în designul durabil, practic și estetic. Fiecare serie de ceasuri este caracterizată printr-o formă distinctă, prin folosirea unor materiale potrivite și combinația unică de detalii orologice tradiționale cu finisaje subtile. În timp ce mecanismele sunt produse de cei mai apreciați manufacturiei niponi și elvețieni, fiecare altă componentă a ceasului, începând cu carcasele realizate cu ajutorul unei mașini CNC și până la gravura manuală de pe spatele capacului, este concepută, dezvoltată și realizată de către birourile companiei londoneze.

Dintre cele cinci serii de ceasuri, ce model ți-ar plăcea să primești cadou? Ți se pare că vreunul ți se potrivește în mod special și de ce?

Acum sunt în căutare de ceas elegant. Seriile 150 și 250 mi se par foarte potrivite. Nu îmi plac ceasurile care știu multe lucruri și numai de dragul designului nu aș achiziționa un obiect. La aceste două serii ce mi se pare foarte frumos este că sunt extrem de elegante, exact ce îmi lipsește acum, și aici vorbesc de eleganța formală nu cea cotidiană. Seria 150 mi se pare cea mai reușită reinterpretare contemporană a unui ceas clasic, de secol XX. Îmi place extrem de mult că e foarte plat și cureaua de piele subliniază eleganța obiectului. Nici nu aș putea să îmi inchipui seria 150 cu o curea din silicon. Și aceeași poveste și cu seria 250... Are o sobrietate elegantă dar în același timp nu e un obiect care să îți inspire o chestie bătrânicească. Însă în viața de zi cu zi seria 100 mă reprezintă fără dar și poate.

Până în acest moment, Uniform Wares produce cinci serii de ceasuri, începând cu modelele de bază ale seriei 100 (cadrane metalice și curele din silicon colorat) și continuând din 50 în 50 până la vârful de lance, seria 300 ce grupează ceasuri cu mecanism elvețian, texturi prețioase, curele din piele și sticlă din safir.

 

  • Eli Țara
  • interviuKim AttilaUniform Wares
mobile