Pare să fie specialitatea celor de la studioul TAF, aceea de a alege obiecte mundane și a le transforma în creații surprinzătoare, de tipul celor care te fac să te întrebi: ”cum de nu s-a mai gândit nimeni la asta?” Fără ascunzișuri, fără detalii superfluue, semnătura suedezilor mizează pe eficiență și imaginație în egală măsură. Studioul a fost înființat de Gabriella Gustafson și Mattias Ståhlbom, arhitecți și designeri ce se completează reciproc în această formulă încă din 2002.
Lămpi inspirate de benzi de cauciuc și cutii de suc, mese realizate din bețe de înghețată supradimensionate, o sală de operații inspirată de ghips sau o scară sculpturală construită din bucăți de blaturi ieftine de bucătărie: obiecte funcționale cu un strop de umor, toate se regăsesc în portofoliul suedezilor. Dintre acestea, lampa E27, creată pentru compania daneză Muuto, este una dintre cele mai cunoscute creații TAF, și cu siguranță un bestseller la Intro.
Lampa a fost realizată de jumătatea masculină a duo-ului de designeri și are în spate un demers simplu: de plasa banalul bec într-un context nou, celebrând simplitatea și naturalețea unui astfel de obiect. Pentru a afla mai multe, i-am scris lui Mattias Ståhlbom, care ne-a răspuns cu generozitate, oferindu-ne, între altele, o ocheadă în culisele colecției E27.
Povesește-ne puțin despre începuturile tale. Când ai simțit pentru prima oară că vrei să fii arhitect/designer?
De când mă știu, am fost atras să aflu cum se construiesc diverse lucruri. Dar nu m-au interesat, propriu-zis, arhitectura sau designul până în ziua în care m-am mutat de acasă și a trebuit să îmi construiesc o locuință doar a mea. În contextul acesta mi-am dat seama cât de mult contează fiecare decizie. Ce fel de mobilier să cumperi și tot restul.
Dacă ar fi să alegi una dintre creațiile tale cel mai puternic infuzată de moștenirea culturală nordică, care ar fi aceea?
Îmi este destul de greu să pun degetul pe ce este nordic și ce nu. Dar probabil că ar fi lampa Wood, creată pentru Muuto. Este realizată dintr-un material foarte scandinav (lemn de pin), și emană un efect de lumină caldă pe care noi o apreciem foarte tare în partea aceasta a lumii.
În termeni de simplitate, E27 este un obiect cu care e greu să concurezi. Cum a prins contur povestea din spatele acestei lămpi?
Așa cum se poate vedea cu ochiul liber, această lampă are ca punct de pornire clasicul soclu E27. Însă pentru mine, era important, de asemenea, să îi dau o formă, o structură și un material care să se înscrie în contemporaneitate. Când am descoperit siliconul, m-am gândit că funcționează perfect într-un contrast discret cu sticla robustă. În plus, îmi oferea posibilitatea de a realiza întregul soclu dintr-o singură parte, fiind și foarte ușor de colorat într-o mulțime de nuanțe.
Care este culoarea ta preferată pentru această lampă?
Alb. Dacă o putem considera o culoare. :-)
Care este cel mai simpatc/surprinzător context în care ai întâlnit lampa E27?
Destul de dificil de ales, am văzut-o în atâtea locuri, peste tot în lume. Ceea ce este foarte plăcut, desigur. Dar cred că cel mai simpatic a fost într-o plimbare pe Støget , principala stradă comercială din Copenhaga. Este „țara de origine” a acestei lămpi, și chiar o poți vedea peste tot.