s
Blog
Neconvenționalism marca Inga Sempé

De aproximativ două decenii, designerul francez Inga Sempé creează mobilier, lămpi, accesorii și materiale pentru 20 de branduri internaționale. Soția celebrului designer Ronan Bouroullec, Inga afișează o personalitate discretă și distinsă, ce se regăsește adesea în designul său feminin, sensibil și seducător.

Inga adaugă un strop de emoție chiar și celor mai banale obiecte. Piesele semnate de ea îți oferă o anumită plăcere vizuală și tactilă. Nu sunt nicicum create cu intenția de a fi pur decorative, ci rezolvă probleme umane și oferă soluții într-un mod inventiv și poetic. Inga este precum un detectiv al rutinei zilnice, studiind și extrăgând detalii din lumea ce o înconjoară și mai apoi inserându-le în munca sa.

Născută într-o familie de artiști, tatăl fiind un apreciat ilustrator francez, iar mama sa o boemă pictoriță daneză, Inga Sempé a prins din zbor pasiunea pentru desen. Abilitățile tehnice îi stăteau în fire de mic copil: construia în mod spontan obiecte și decoratiuni, cutii din hârtie și lipici, toate cu o migală și o răbdare surprinzătoare.

Cultura designului de produs era încă o necunoscută în Franța aniilor 80, când Inga Sempé încerca să își croiască o carieră în acest domeniu inexistent pentru o națiune pasionată, totuși, de creație și estetică. Absolventă a Școlii Naționale Superioare de Creație Industrială din Paris, Inga și-a deschis propriul studio în 2001.

Colaborările cu marile companii italiene, precum Cappellini și Edra, au sosit la scurt timp. Numele său a devenit tot mai apreciat și căutat de către cei mai cunoscuți producători de pe piața de mobilier design din Europa.

Jucători francezi ai industriei precum Ligne Roset, Moustache, Domestic și Baccarat i-au solicitat semnarea unui contract, în timp ce din Scandinavia, designerul a ales să lucreze cu David Design, Hjelle, Wästberg sau HAY.

Înainte de a începe să schițeze un obiect, Inga se întreabă, întotdeauna, dacă produsul final va putea fi folosit atât la 20 de ani, cât și la vârsta de 80. Iubește tehnica în general și îi place să conceapă obiecte rezistente, prin proceduri care trebuie constant îmbunătățite.

Iar personalitatea ei discretă se reflectă îndeaproape în stilul de lucru: răspunde personal la mailuri și la telefon, e dezinteresată de prezența la vernisaje, și nu își propune ca obiectele sale să devină piese de muzeu. Chiar dacă întregul proces de design al unui obiect implică manufacturieri, oameni de marketing și multe alte persoane, Sempe îl privește, mai degrabă, ca pe un preocupare solitară.

Întrebată de jurnaliști care este viziunea sa ca designer asupra lumii, Inga afirmă: „Nu cred că am o viziune asupra lumii în calitate de designer. Ar fi o exagerare. Pot să spun, însă, cu siguranță, ce nu fac: nu fac design de interior, obiecte de colecție pentru galerii, monumente sau instalații pentru evenimente speciale. Creez obiecte pentru uz zilnic, punct. ”

  • Eli Țara
  • Inga Sempe
mobile