E un amestec de nostalgie, stângăcie și umor, care te face să îndrăgești și să recunoști pe loc semnătura Donnei Wilson. La 37 de ani, Donna este unul dintre cei mai entuziaști și prolifici designeri de textile ai industriei. Pernele ei în forme de animale se numără printre cele mai bine vândute produse ale marilor retaileri britanici, ca John Lewis sau Heal’s. Canapelele, fotoliile și tabureții cu imprimeuri vesele sunt vedete ale cataloagelor SCP, una dintre cele mai respectate companii britanice producătoare de mobilier. Iar creaturile ei din lână, drăgălașe și ciudate, devin la fel de răspândite în Japonia ca sushi-ul.
În liniștea și armonia unei zone rurale idilice din nord-estul Scoției, într-o familie de fermieri, Donna Wilson și-a construit primele proiecții despre lume. Particularitățile peisajului rural au inspirat-o să deseneze o serie de schițe, pe care bunica sa le înrăma și le vindea la târguri de artă din orașe învecinate. Unul dintre tablouri a fost cumpărat, la un moment dat, cu 90 de lire, iar de la o vârstă fragedă, Donna a aflat că poate câștiga bani din pasiunile ei.
Câțiva ani mai târziu, în timpul masterului în media și textile la Royal College of Art, în Londra, Donna punea deja în aplicare primele idei de business. Din perindările ocazionale la magazinele de caritate din oraș, se întorcea tot timpul cu pulovere de culoarea pielii din care cosea primele păpuși. Magazinul Cuverture îi cumpăra 20 de piese lunar, bani cu care își putea plăti viața în Londra.
”La vremea aceea, mă fascinau desenele dezinhibate ale copiilor: poți desena o pisică cu zece picioare și trei ochi, de pildă, și chiar nu contează. Nu voiam să creez lucruri urâte și înfricoșătoare, dar voiam să arate puțin diferit. De acolo au apărut primele creaturi, îmi amintesc de Angry Ginger, de pildă, care avea păr pe piept și dinți urâți – feedbackul a fost destul de bun, cred că oamenii au relaționat de la bun început cu personalitățile ciudate ale personajelor mele”, spune Donna.
Treptat, și-a extins tipologia de produse, iar prima piață ce a primit creațiile sale cu brațele deschise a fost Japonia. După absolvire, Donna a fost invitată să participe acolo la o expoziție de design, iar la întoarcerea în țară, avea deja numeroase comenzi de fulare și personaje tricotate. La scurt timp, Donna își dădea seama că are nevoie de primul angajat.
Sheridan Coakley, fondatorul companiei SCP, le promisese angajaților, cândva, că nu va vinde niciodată perne, însă cele ale Donnei l-au făcut să își reconsidere angajamentul. Pe când Donna semna contractul cu compania, apartamentul său, care funcționa și ca studio, devenise deja neîncăpător.
Astăzi, Donna lucrează într-un atelier micuț din Londra, înțesat de culori și patternuri vesele. Poveștile ei grafice naive sunt imprimate pe cel mai calitativ porțelan din Stoke-on-Trent, iar personaje atipice și drăgălașe sunt tricotate din cea mai fină lână de Scoția.
Toate piesele ei mai mici, precum jucăriile sau eșarfele, sunt tricotate la o mașină, în studioul său. Cele mai mari, păturile și pernele, de pildă, sunt lăsate în seama unei mici afaceri de familii din Galashiels, la granița cu Scoția.
A fost un imperativ de lucru pe care Donna și l-a asumat de la bun început, acela de a susține în permanență producătorii locali, designerul lucrând aproape în exclusivitate cu manufacturieri și furnizori britanici.
În 2010, Donna Wilson era numită Designerul Anului în Marea Britanie, un premiu acordat de celebra revistă Elle Decoration. Astăzi, piesele ei se vând în 30 de țări de pe tot globul, iar portofolil ei cuprinde, pe lângă faimoasele textile, piese de mobilier, ceramică, accesorii, jocuri și mai nou, haine pentru copii și adulți.
Într-o epocă în care minimalismul sobru încă predomină în casele britanicilor și nu numai, Donna Wilson nu se sfiește să propună scenarii vibrante, copilăroase, calde și confortabile.
Iar acum, că semnătura ei e cunoscută în toată lumea, Donna pare să se mențină pe o linie de plutire confortabilă : ”Îmi place că lucrez într-o echipă mică, și nu vreau să o transform în ceva masiv. Îmi place că avem o piață de nișă, care apreciează artizanatul. Sunt fericită să continuu să creez și să îmi pun imaginația la treabă”.