s
Proiecte
Amenajare de poveste pentru o familie numeroasă

A fost odată ca niciodată o familie cu trei fiice, fiecare cu personalitatea ei distinctă, și fiecare stăpână peste un regat propriu: povestea se petrece într-o locuință din București, iar narator este biroul de arhitectură SYAA, care semnează reamenajarea completă a acesteia. E o poveste țesută cu fir alb și accente nordice, în care fiecare detaliu e reprezentativ pentru membrii unei familii numeroase, cu nevoi specifice.

“Pe fiica cea mai mare o cheamă Maria şi îi place să picteze, să citească şi să facă spectacole. Maria avea nevoie de un spaţiu care să fie confortabil pentru un copil ce urma să devină adolescent în curând, comod pentru studiu şi versatil.”, spun cei de la SYAA.

În camera Mariei se regăsește un perete cu ferestre care închide un dulap generos, o platformă ridicată cu depozitare și pat integrat, precum și o căsuță cocoțată pe biroul de studiu. Aici poate să își depoziteze uneltele de studiu și desen, dar și să își expună picturile pe acoperiș.

Accesorii textile jucăușe, precum pătura Mega Dot, de la HAY, sau pernele de poveste semnate de Donna Wilson, sunt menite să înveselească albul pereților și al mobilierului custom-made.  

Seara, înainte de culcare, cărțile care îi hrănesc imaginația Mariei își găsesc locul pe măsuța Tablo, creată de designerul danez Nicholai Wiig Hansen, ce poate deveni o alternativă contemporană la clasicele noptiere.

“Pe fiica mijlocie o cheamă Bianca şi e pasionată de muzică. E foarte jucăuşă, dar şi retrasă în acelaşi timp, şi îi place enorm să se distanţeze uneori, jucându-se în locuri ascunse.”, adaugă arhitecții.

Bianca se bucură de o căsuţă, peste pat, unde se poate retrage şi observa de acolo restul casei, nevăzută.

“Fiica cea mai mică, Ema, nu a împlinit nici măcar un an şi îi place mult laptele. Ei îi trebuia în primul rând un spaţiu flexibil şi liber de obiecte în care să se deplaseze cu uşurinţă.”, completează arhitecții povestea.

Aici se integrează cu naturalețe lampa Bubble Ball, o piesă iconică semnată de George Nelson, parte din colecția permanentă a Muzeului de Artă Modernă din New York (MoMA).

Dormitorul părinților e definit de același decor aerisit, în care piese cu design minimalist înlocuiesc cu succes mobilierul masiv.

O soluție estetică de depozitare și de eficientizare a spațiului deopotrivă e dată, aici, de sistemul de rafturi String, o piesă al cărei design atemporal substituie cu eleganță bibliotecile tradiționale.

Lămpile PJ, cu braț flexibil, vin cu o soluție ingenioasă de iluminat și aduc un strop de aer industrial amenajării încăperii.

Baia și holul urmăresc aceleași principii – decorul neutru, fără detalii redundante, pune în evidență piesele de mobilier și funcționalitatea acestora.

Galbenul devine un detaliu tematic al amenajării, introdus aici de lămpile E27: piese cu personalitate puternică, menită să celebreze farmecul simplității.

Amenajarea locuinței ”T”, așa cum a fost botezată de arhitecții de la SYAA, e un exemplu desăvârșit de personalizare și eficientizare a spațiului, astfel încât acesta să devină relevant pentru fiecare membru al familiei în parte, de la mic la mare.

Fotografii: Andrei Mărgulescu

Citește și: Urban, relaxat, distinct: un apartament cu suflu nordic

  • Elena Stefan
  • Donna WilsonHAYMuutoOrsjoStringSYAA

Comentarii la acest articol ( 0 )

Lasă un comentariu

mobile