s
Blog
Impresii de la Salonul de mobilă de la Milano

În lumea designului, luna aprilie este asociată cu cel mai important eveniment mondial, Salonul de mobilă de la Milano. Dincolo de sutele de standuri mai mult sau mai puțin creative din pavilioanele târgului, întreaga metropolă devine o scenă imensă pentru expoziții și prezentări de avangardă. Echipa Intro a bătut la pas peste 100 de kilometri pe străzile orașului ca să descopere cele mai incitante lansări și trendurile ce vor defini stilistic anul 2014.

Vremea incredibilă a dat tonul optimist al ediției de anul acesta. Designerii și brandurile nordice au ținut capul de afiș cu piese din materiale naturale în nuanțe pline de vitalitate. Brandul danez HAY a prezentat o întreaga nouă colecție intitulată Wrong for HAY, o colaborare cu designerul britanic Sebastian Wrong. Acesta este binecunoscut pentru flerul de a descoperi tinere talente și a lansa creații pline de savoare, perfecte pentru un interior cosmopolit.

Designul danez a fost în centrul atenției anul acesta și datorită celebrării centenarului Hans J. Wegner, unul dintre cei mai influenți creatori ai secolului trecut. Piesele sale mult adulate de către publicul cunoscător au fost reunite în expoziții și prezentări înțesate de vizitatori dornici să le descopere și să le testeze pe viu. Ne-am bucurat și noi de detaliile fine sau de ergonomia impecabilă a unor modele faimoase precum Peacock sau Circle Chair. Paul Smith a dedicat o gamă de materiale textile special pentru aceste minunate creații.

O prezență semnificativă au avut-o și școlile de design din Estul Europei, cu expoziții dedicate tinerilor creatori polonezi, un omagiu măiestriei sticlarilor din Boemiaîn prezentarea companiei cehe Lasvit, sau o întreagă colecție semnată de către designerul sloven Nika Zupanc pentru brandul londonez Se. Chiar și nume proaspete din designul autohton și-au facut debutul la Milano. Este vorba despre 201 Design Studio și Ruxi Sacalov.

La capitolul noutăți ne-au impresionat cele mai recente creații ale duo-ului Ronan și Erwan Bouroullec, mai precis gama de mese cu picioare din metal forjat Officina pentru compania italiană Magis, dar și superbul scaun Uncino desenat pentru un alt producător italian, Mattiazzi. Un alt designer pe care îl admirăm, Konstantin Grcic, a prezentat prima sa piesă pentru brandul finlandez Artek, un scaun rotativ cu un aer primitiv numit Rival.

Din punct de vedere al materialelor predilecte, anul acesta am descoperit multe creații din cupru, alamă, în multe cazuri oxidate, marmură, sticlă dar și lemn masiv sau piele rigidă. Alături de pasteluri, designerii au decis să apeleze și la culori primare, roșul sau albastrul fiind extrem de populare.

Ca în fiecare an, piesele prezentate la Milano sunt încă în stadiu de prototipuri și vor fi lansate în producție peste câteva luni. Dacă te-ai îndrăgostit de vreun model, așa cum ni s-a întâmplat și nouă, urmărește newsletterele Intro sau trimite-ne un e-mail la office@introdesign.ro ca să afli când vor fi disponibile.

  • Mihai Gurei
  • Tendințe
mobile