Ghid de amenajare

Catifeaua, din nou vedetă în designul de interior

Catifeaua, din nou vedetă în designul de interior

Grand Repos Lounge

Am revăzut-o în toată splendoarea pe podiumurile de modă, iar astăzi se inserează tot mai pregnant și în designul de mobilier: de la elemente de accent la piese care dau tonul decorului, catifeaua redevine vedeta amenajărilor interioare.

Grand Piano Sofa

Catifeaua este un material – statement cu o istorie interesantă: primele atestări vin atât din timpul dinastiilor Qin și Han în China, în jurul anului 200 î.C., cât și din Egiptul antic, unde catifeaua era produsă din in. A devenit foarte populară la Curtea din Bagdad datorită neguțătorilor din Kashmir, iar începuturile Renașterii Italiene văd primele centre de producție de catifea în Europa, mai ales în Veneția și Florența.

Beetle Chairs

Realizată prin țesere între două substraturi poziționate paralel și tăiate pe mijloc, catifeaua era obținută printr-un proces artizanal și ținea mult de îndemânarea oamenilor – firele erau din mătase cu inserții de fir de aur sau argint, iar mătasea era vopsită cu pigmenți naturali prețioși. Foarte populare erau culorile purpuriu, verde deschis sau albastru safir. 

Gubi design

Fiind un material extrem de scump, catifeaua era rezervată celor foarte bogați, straielor oficiale sau celor ecleziastice, cât și mobilierului fin. În epoca industrială materialul devine, în sfârșit, accesibil tuturor, iar fibrele folosite includ inul, mohairul, lâna, bumbacul sau cele sintetice precum poliester, nylon, vîscoză sau acetat.

Gubi Design

Odată cu apariția formelor sinuoase în designul pieselor de mobilier la sfârșitul secolului XIX, catifeaua devine cunoscută și ca material de tapițerie.

Stay Sofa

Interesul pentru mobilierul din catifea crește în anii ’20 – catifeaua este cel mai adesea asociată cu perioada de glorie a curentului Art Deco, datorită aspectului luxos și senzual pe care îl conferă oricărui obiect de mobilier.

Ace Chairs

Recent, o serie de designeri vestimentari celebri – Balmain, Dries Van Noten sau Stella McCartney au readus catifeaua in lumina reflectoarelor, folosind-o in creatiile lor. Raf Simons, unul dintre cei mai străluciţi creatori din şcoala belgiană, a creat o colecție specială de tapițerii din catifea pentru Kvadrat, unul dintre brandurile iconice în materie de textile.

Grand Piano Sofa

În designul de interior, folosită cu înțelepciune, catifeaua poate să fie introdusă cu succes în amenajări moderne, aducând un plus de rafinament. Un fotoliu sau o canapea îmbrăcate în catifea pot deveni cu ușurință piesele de rezistență într-o încăpere.

Beetle Chairs

Niște scaune de dining din catifea, cu picioare dintr-un material contrastant, ca alama, vor arăta senzațional. Combinând catifeaua cu materiale naturale, cu care se armonizează (lemn, metal), și folosind-o cu moderație, ea devine elementul ce poate să scoată o amenajare din anonimat.

Velvet Sofa

Un lucru e limpede: după ce ne-am obișnuit, în ultimii ani, cu genul de ”cumințenie” asociată minimalismului scandinav, luxul își revendică din nou statutul în topul tendințelor în designul de interior.

Te-ar putea interesa

Anglepoise: design britanic de poveste
Noutățile celui mai mare târg de design scandinav

Alte articole de blog

Descoperă și alte subiecte de interes legate de evenimente, lansări de produse, profile de designeri sau ghiduri de materiale

Vezi toate
TendințeSăptămâna de design de la Milano 2024

Săptămâna de design de la Milano 2024

Recent s-a încheiat Milano Design Week, cel mai important eveniment global dedicat designului de mobilier dar nu numai. Pe lângă prezentările găzduite de standurile Salonului de mobilă, orașul este...

Design IconsEames Lounge Chair acum și pe textil!

Eames Lounge Chair acum și pe textil!

Confortul suprem a reprezentat obiectivul principal atunci când designerii Ray și Charles Eames au decis să conceapă Lounge Chair-ul ce le poartă numele. Noua versiune de Eames Lounge Chair vine în...

Evenimente IntroExpoziția Vitra Prouvé Roadshow la București

Expoziția Vitra Prouvé Roadshow la București

Prouvé este un exemplu excelent al ingeniozității tehnologice ce a marcat mai ales perioada de după al doilea război mondial. În cadrul Romanian Design Week 2023 Intro alături de partenerii locali ...

Ghid de amenajareCum să-ți alegi materialul de tapițerie pentru mobilier

Cum să-ți alegi materialul de tapițerie pentru mobilier

Una dintre cele mai mari provocări atunci când ne pregătim să cumpărăm mobilier tapițat este să știm cum alegem materialul. Este o discuție pe care o avem des cu clienții noștri.

TendințeTop 10 produse vândute în 2022

Top 10 produse vândute în 2022

Am realizat pentru voi un top al celor mai vândute produse ale anului 2022.

INTROducingBoomerang sau spiritul idealului modernist de confort

Boomerang sau spiritul idealului modernist de confort

Fotoliul Boomerang este un obiect reprezentativ pentru stilul designerilor Hvidt & Mølgaard. Alura sa elegantă dar lejeră este subliniată de finisajele impecabile și materialele de cea mai bu...

Write some content about what they says about your store.
Write some content about what they says about your store.
Write some content about what they says about your store.