Una dintre cele mai mari provocări atunci când ne pregătim să cumpărăm mobilier tapițat este să știm cum alegem materialul. Este o discuție pe care o avem des cu clienții noștri.
Când alegem un material sunt considerente practice dar și unele de natură estetică. Cert este că ar trebui să știți că o mare parte din prețul unei canapele îl constituie costul tapițeriei. Cu cât mai multe suprafețe și detalii, de pildă pernele matlasate, cu atât mai mult material trebuie folosit. În plus mobilierul de calitate este tapițat cu același material și pe partea din spate, dedesubt și, parțial sau total, sub pernele de șezut și spătar.
Nu am să intru în detalii legate de alegerea culorilor și patternurilor, nu uitați, este mult mai simplu să schimbați o piesă mai mică de mobilier tapițată într-o nuanță sau un pattern mai puternic decât o canapea roșie sau roz fluorescent. În rest bazați-vă pe sfaturile unui designer de interior, pare că onorariul plătit nu se justifică dar veți descoperi că veți face economii la final datorită ponturilor pe care aceștia vi le oferă, au multă experiență în alegerea obiectelor și soluțiilor de interior.
Ne vom concentra în acest articol pe diferențele între materialele din fibre naturale, sintetice, combinații și cum puteți afla despre calitatea unui material urmărind câteva criterii. De asemenea vom vorbi despre durabilitate și rezistența la pete sau decolorare.
Din categoria materialelor naturale avem cele din fibre de in, bumbac, cânepă sau lână. De multe ori inul și bumbacul sunt primele care ne atrag privirea datorită aspectului tactil plăcut. În plus bumbacul se poate vopsi excelent chiar și în culori vibrante. Au și o suită de dezavantaje. Materialele din in de pildă sunt mai greu de colorat, de aceea sunt de obicei disponibile într-o suită de tonuri pământii. În plus se uzează ceva mai ușor și au tendința să se încrețească, va fi greu să obțineți un aspect liniar, uniform al pernelor cu o husă din in. Imaginați-vă mai degrabă atmosfera unei case de vacanță din Provence când vine vorba de tapițerii din in sau bumbac. De multe ori mai ales bumbacul este combinat cu fibre sintetice pentru elasticitate și durabilitate, este un semn de calitate. Ambele sunt destul de păcătoase când vine vorba de pete așa că sunt de evitat dacă aveți copii mici, animale sau pur și simplu vă place să serviți o gustare când vă uitați la un serial sau un meci.
Mătasea este și ea uneori întâlnită în tapițerii dar este pretențioasă și delicată, păstrați-o pentru perne sau un fotoliu folosit mai rar.
O soluție mai bună pentru tapițerii este lâna. În multe situații este combinată cu fibre sintetice și are o rezistență crescută la uzură, petele pot fi îndepărtate mai ușor dacă se intervine rapid, lâna are tendința să nu absoarbă lichidele atât de ușor. Este flexibilă și nu se tocește ușor. Nu ai cum să transpiri pe o husă din lână, se adaptează ușor la temperatura ambientală. Un alt avantaj este aspectul uniform, fără cute, mai ales pe obiectele de mobilier cu forme rotunjite, organice.
Atenție! Marea majoritate a huselor din fibre naturale nu se pot spăla la mașină, trebuie duse la curățătorie! Simplu fapt că au fermoare nu înseamnă că este foarte simplu să fie spălate. Chiar și acțiunea de îndepărtare și montare a husei ar fi bine să o lăsați pe mâna profesioniștilor, apelați la magazinul de unde ați achiziționat mobilierul sau la reprezentanții curățătoriei, s-ar putea să ofere și ei un astfel de serviciu. Ceva mai încolo atacăm tapițeriile din fibre sintetice, sunt mult mai versatile și în general mai economice.
Când vine vorba de fibre sintetice veți întâlni deseori, în diverse combinații, vâscoză, o fibră obținută din lemn, mai ales din pin. Este folosită pentru aspectul lucios pe care îl conferă materialului. Poliesterul este esențial și el deoarece este foarte rezistent la uzură, se usucă rapid iar fibre din poliester precum Trevira sunt concepute să fie rezistente la foc.
Microfibra este și ea din ce în ce mai folosită, este foarte fină, firele sunt chiar mai subțiri decât mătasea. În general se obține din ea un material asemănător pielii întoarse.
Cum spuneam, de multe ori fibrele sintetice sunt amestecate cu cele naturale dar oricând puteți alege un material sintetic. Au o mulțime de avantaje, de la rezistență la uzură la faptul că sunt non-alergice și, mai ales, în majoritatea cazurilor se pot spăla la mașină. Să întoarceți husa pe dos și să o spălați pe modul cel mai blând, la maxim 60 de grade. Să o lăsați la uscat cât mai întinsă și să o puneți la loc când este încă ușor umedă, se montează mai ușor.
Majoritatea materialelor pentru tapițerii sunt țesute. Există și unele tricotate, în general sunt mai groase și mai grele, sunt mai flexibile și mai spectaculoase ca aspect dar, evident, și mai scumpe. Mai aveți de asemenea husele din catifea, arată minunat mai ales pe formele organice dar faimos de greu de întreținut, mai ales dacă este o catifea din bumbac. Și în plus se uzează foarte ușor, deci ar fi de evitat într-o zonă cu trafic mare, de pildă la canapeaua unei familii numeroase sau pe scaunele de la bucătărie. Dacă vă doriți totuși o husă de catifea, alegeți un material sintetic și o catifea bătută, este cea cu aspect neuniform, nu e nevoie să o periați constant și se curăță mai ușor.
Foarte pe val acum sunt tapițeriile de tip bucle, este vorba de un tip de țesătură în care anumite fire formează bucle mai mult sau mai puțin vizibile, arată superb tot așa, pe forme mai rotunjite și au un rol important de antifonare a încăperii. Sunt țesături durabile și rezistente, sunt în schimb printre cele mai scumpe materiale din cataloagele producătorilor.
O altă opțiune, mai ales pentru fotolii sau niște scaune mai somptuoase este pielea. Este probabil materialul care îmbătrânește cel mai frumos, se întreține ușor și nu se pătează. De evidențiat este aspectul tactil, se simte excelent pe un fotoliu generos precum Eames Lounge Chair de la Vitra. Chiar și pielea ecologică sau vinilinul poate fi o opțiune excelentă într-o locuință foarte animată, se curăță ușor, se poate dezinfecta frecvent și este disponibilă într-o suită inepuizabilă de culori vibrante.
Trebuie să mai știți că soluțiile de tratarea materialelor împotriva petelor sunt discutabile, conțin compuși non-biodegradabili și pot dăuna chiar sănătății. Se pare că majoritatea acestor compuși vor fi oricum scoși de pe piață așa că mai bine alegeți un material mai ușor de întreținut în funcție de stilul vostru de viață. În plus, materialele de foarte bună calitate, precum cele produse de compania daneză Kvadrat, au întotdeauna menționate câteva atribute de calitate, precum rezistența la abraziune cu ajutorul testului Martindale, materialul este frecat de un soi de pernă îmbrăcată într-un material din lână, un soi de simulare a utilizării obișnuite a unei tapițerii. 10.000 de cicluri sunt suficiente pentru mobilierul moale utilizat ocazional în vreme ce 15000 ar fi minimul pentru canapeaua principală sau niște scaune folosite zilnic. Dacă mobilierul este din spumă mai rigidă rezistența la frecare trebuie să fie și mai mare. Ca să aveți un termen de comparație, o canapea folosită într-un spațiu public cu trafic intens, de pildă o bibliotecă publică, are nevoie de un material cu un minim de 35.000 cicluri Martindale.
Tot cu ajutorul testului Martindale se poate măsura în ce măsură se iau fibrele de pe materialul textil, știți, acele mici gheomotoace de fibre ce se strâng prin colțurile încăperilor. Un alt test măsoară rezistența la decolorare la expunere luminoasă, esențial mai ales într-o încăpere foarte însorită, în special pentru culorile mai închise.
În general veți găsi astfel de informații pe site-ul furnizorului de material sau pe mostra obținută de la vânzătorul de mobilier. Tot acolo este menționat și dacă materialul poate fi spălat sau nu, inclusiv sfaturi legate de tratarea punctuală a petelor. Dați un print acelor informații și țineți-le la îndemână în dosarul cu manuale de întreținere a electrocasnicelor de pildă.
Dacă comerciantul nu poate oferi astfel de informații este un semn rău, sunteți cam în întuneric când vine vorba de calitatea tapițeriei alese. Iar oamenii mai înțelepți din industrie spun că într-o locuință cei mai mulți bani trebuie investiți în mobilierul pe care îl folosești cel mai des, de pildă canapeaua din living sau salteaua patului. Dacă vreți să aflați mai multe despre lumea tapițeriilor de calitate, vizitați site-urile unor producători de top precum Kvadrat, Romo, Gabriel sau Dedar. Și discutați pe șleau cu vânzătorul despre opțiunile voastre, cu cât este mobilierul mai scump cu atât ar trebui să aveți mai multe opțiuni de materiale și culori. La Intro lucrăm exclusiv cu materiale textile și piele ce au fost supuse riguros la astfel de teste așa că agenții noștri de vânzări vă pot ghida în alegerea materialului ideal pentru nevoile voastre.