s
Blog
Dezbatere pe tema "Autenticitatea în designul contemporan"

Joi 11 octombrie,  la The Ark a avut loc ultimul nostru eveniment din cadrul expoziției "Eames by Vitra". Cu sprijinul Designist.ro, Intro a organizat o dezbatere pe tema "Autenticitatea în designul contemporan". I-am avut ca invitați pe Alexe Popescu (designer), Călin Mailat (antreprenor), Carla Szabo (designer), Corvin Cristian (arhitect), Ileana Răducanu (redactor șef Elle Deco) , Kim Attila (arhitect), Robert Marin (arhitect) și alții. Discuția a fost însoțită de fotografii și scurte filme de prezentare ce au susținut subiectele abordate.

Problema autenticității în creația artistică a încins spiritele de-a lungul veacurilor dar s-a acutizat în ultimul secol odată cu exploatarea comercială a produselor culturale, fie că este vorba de film, muzică, artă sau design. Noțiunea de "copyright" sau "drept de autor" a fost implementată în scopul de a le proteja legal. Asta nu a împiedicat inițiativele de a copia parțial sau integral o creație artistică, mai ales când un astfel de demers generează venituri semnificative pentru plagiator. Vorbim de o piață de sute de miliarde de dolari la nivel mondial. Într-o astfel de situație se află obiectele considerate de lux, precum articolele vestimentare, bijuterii, ceasuri sau mobilier. Magazinele și trotuarele din marile orașe europene sunt înțesate de replici mai mult sau mai puțin reușite. Unele sunt vândute la prețuri comparabile cu originalele.

Teoretic consumatorul trebuie să-și facă singur temele și să decidă dacă investește într-un obiect autentic sau nu. Fiind vorba de obiecte iconice, mulți cumpărători cad în capcana propriei lor ignoranțe și investesc în replici de calitate îndoielnică. În multe dintre țările Uniunii Europene o creație de design industrial este protejată legal timp de 25 de ani, spre deosebire de creațiile artistice (muzicale, cinematografice, literare) care nu pot fi copiate mai devreme de 70 de ani de la decesul autorului.

Multe voci din industria de mobilier sau presa de specialitate susțin în ultima vreme încadrarea creațiilor de design alături de celelalte produse culturale și protejarea lor legală pe o perioadă mai îndelungată. Există deja precedente juridice în urma unor procese inițiate contra plagiatorilor în țări precum Italia sau Suedia. Revista britanică Elle Deco din Marea Britanie a lansat de curând o campanie intitulată "Equal Rights for Design" prin care se face presiune pentru modificarea legislației în Regatul Unit. Revista susține că un astfel de demers are drept scop și protejarea eforturilor designerului care uneori poate sacrifica aproape un deceniu din viață pentru a perfecționa un obiect înainte de a-l pune în producție. Am propus deschiderea unui dezbateri pe această temă și în cadrul comunității de design din România. Vom asculta părerile pro și contra ale invitaților noștri dar și opiniile celor din public. Vor fi alături de noi arhitecți, designeri de obiect, clienți și sperăm să facem mai multă lumină în această zonă obscură a culturii contemporane.

  • Eli Țara
  • evenimentVitra
mobile