Oriunde zăbovesc, atrag de îndată privirile. Le-am văzut în roluri principale, în cafenele, baruri și restaurante pe care visăm să le bifăm în călătoriile noastre; devenite aproape fetișuri în interioare scandinave monocrome, imaculate, sau deopotrivă colorate, surprinzătoare. Le-am admirat descurcându-se de minune și în roluri mai puțin obișnuite, în spații de birouri high-tech, desprinse parcă din Minority Report. În căutarea lor, în perindările virtuale obișnuite, am tras cu ochii la cele mai frumoase interioare, via cotidiene celebre, site-uri dedicate sau bloguri obscure ale pasionaților de domeniu. Vă prezentăm cinci scaune care înainte de a face ocolul internetului, au făcut istorie.
Foto: Pinterest
1. Eames Plastic, Charles și Ray Eames, 1950
Secolul al XX-lea, în special între anii ’30 – ’60, a fost o perioadă prolifică designului, fie că vorbim despre arhitectură, arte decorative sau mobilier. Însă poate nu e prea îndrăzneț să spunem că nici un alt scaun creat în acele vremuri nu a reușit să treacă testul timpului asemenea legendarului Eames Plastic, semnat de cel îndrăgit cuplu de designeri ai Americii, Charles și Ray Eames. Pentru liniile superbe, fluide și organice, pentru aspectele ce țin de ergonomie, pentru posibilitatea de a combina o sumedenie de culori și finisaje și de a le integra cu ușurință în absolut orice tip de interior, pentru toate acestea și încă o sumedenie de motive secundare, locul întâi în topul nostru îi revine acestui design icon modernist.
Foto: Espaciodeco.com
2. Panton, Verner Panton, 1960
Câteva publicații de renume l-au proclamat, pe bună dreptate, cel mai sexy scaun realizat vreodată, iar Kate Moss nu a făcut decât să îi potențeze statutul, la un moment dat. Însă dacă vreți să vă impresionați prietenii și cunoscuții cu o informație încă și mai de preț despre scaunul Panton, le puteți spune că este primul scaun din plastic turnat într-o singură bucată, și un clasic al designului modern.
Foto: Design Within Reach
3. Tolix, Xavier Pauchard, 1934
La mijlocul anilor ’30, primele modele de Tolix, ușoare, cu aspect industrial, stivuibile, începeau să populeze cafenelele pariziene, până atunci înțesate de piese greoaie, din lemn masiv, greu de mutat de colo-colo. Nimeni nu ar fi ghicit însă că optzeci de ani mai târziu, acestea aveau să devină epitomul a tot ce înseamnă „café chic”. În clasicul gri metalic sau lăcuit într-o mulțime de culori delicioase, Tolix promite să ”îmbrace” orice tip de interior în farmec industrial atemporal.
Inspiră-te dintr-o mulțime de contexte în care poți integra cu ușurință scaunele Tolix!
Foto: Sediu Wikileaks, via Gulled.se
4. Chair One, Konstantin Grcic, 2003
Nu degeaba ne-am abătut de la regulă și am inserat în clasament o piesă a secolului în care ne aflăm. Chair One a fost creat de Konstantin Grcic, a cărui abordare curajoasă și naivă, așa cum e descrisă în termeni proprii, a dat naștere unui design ce rămâne întipărit pe retină: sculptural, elegant, original. Este piesa care l-a lansat cu adevărat pe designerul german, devenind în scurt timp un icon clasic, parte din colecția permanentă a unor muzee precum MoMA sau Centre Georges Pompidou.
Foto: Eduardoperez.de
5. Standard SP, Jean Prouvé, 1934/1950
Un gând simplu: scaunele suportă cea mai mare parte din greutate pe picioarele din spate, în timp ce sprijină partea superioară a celui care le folosește. De aici a plecat ideea scaunelor Standard, realizate de inginerul, arhitectul și designerul Jean Prouvé. Delicate, nepretențioase, cu un aer distins specific, Standard SP sprijină elegant, astăzi, greutatea utilizatorilor și a discuțiilor nesfârșite ce se ivesc, adesea, în jurul meselor de dining de peste tot din lume.