Tendințe

Marmura, un material-vedetă în 2015

Marmura, un material-vedetă în 2015

În ultimii ani s-a observat o îmbrățisare evidentă a materialelor naturale, iar suprafețele lucioase au fost înlocuite de texturi brute, poroase, și finisaje simple, tactile. Designerii preferă să combine lemnul, sticla sau metalul cu un strop estetic esențial de marmură.

Sunt din ce în ce mai rare cazurile în care aceștia creează un obiect integral din piatră, deoarece piesele de mobilier voluminoase, masive și greoaie sunt tot mai puțin căutate pe piața de mobilier design. Iar dacă o fac, atunci optează pentru accesorii mici, reducând astfel costurile de transport și plasând produsul într-un price range accesibil.

Încă din cele mai vechi timpuri, marmura a fost folosită de către civilizații de pretutindeni în construcția monumentelor, instituțiilor publice, lăcașurilor de cult și lucrată de sculptori pentru realizarea statuilor și altor elemente decorative.

Alegerea materialului nu a fost un lucru întâmplător, ci studiul geologic le-a arătat că marmura poate rezista sute de ani, fără a fi nevoie de o întreținere specială. Calitățile sale fizice valoroase, precum omogenitatea și rezistența mare la fisurare și spargere, le însoțesc pe cele estetice inconfundabile, iar actualii designeri de produs nu au scăpat din vedere toate aceste plusuri.

Odată cu evoluția spectaculoasă a tehnologiei, când materialele sunt reinventate și redescoperite, marmura strălucește prin proprietățile sale unice. Acest lucru este valabil și din punct de vedere etimologic: numele său, „marmairein”,  ce provine din greaca veche,  se traduce prin verbul „a străluci”. Coloritul său translucid pleacă de la prestigiosul alb Carrara la roz, roșu, gri-albăstrui, verde, până la negrul Marquina.

 Unicitatea fiecărei plăci se poate observa urmărind ramificația de vinișoare ce se aseamănă cu traseul unui râu și ai săi afluenți.

Mată, serigrafiată sau gravată, marmura va oferi întotdeauna spațiilor o eleganță specifică. Suprafețe suple și piese masive, patternuri diverse, forme complicate tăiate 3D și perfect sculptate – sunt tot atâtea scenarii care plasează marmura, în 2015, drept unul dintre cele mai râvnite și apreciate materiale naturale.

 

 

 

Te-ar putea interesa

Un an de colaborări frumoase: topul celor mai bune proiecte din 2014
Noi soluții de amenajare a spațiilor, la cel mai mare târg de design scandinav

Alte articole de blog

Descoperă și alte subiecte de interes legate de evenimente, lansări de produse, profile de designeri sau ghiduri de materiale

Vezi toate
TendințeSăptămâna de design de la Milano 2024

Săptămâna de design de la Milano 2024

Recent s-a încheiat Milano Design Week, cel mai important eveniment global dedicat designului de mobilier dar nu numai. Pe lângă prezentările găzduite de standurile Salonului de mobilă, orașul este...

Design IconsEames Lounge Chair acum și pe textil!

Eames Lounge Chair acum și pe textil!

Confortul suprem a reprezentat obiectivul principal atunci când designerii Ray și Charles Eames au decis să conceapă Lounge Chair-ul ce le poartă numele. Noua versiune de Eames Lounge Chair vine în...

Evenimente IntroExpoziția Vitra Prouvé Roadshow la București

Expoziția Vitra Prouvé Roadshow la București

Prouvé este un exemplu excelent al ingeniozității tehnologice ce a marcat mai ales perioada de după al doilea război mondial. În cadrul Romanian Design Week 2023 Intro alături de partenerii locali ...

Ghid de amenajareCum să-ți alegi materialul de tapițerie pentru mobilier

Cum să-ți alegi materialul de tapițerie pentru mobilier

Una dintre cele mai mari provocări atunci când ne pregătim să cumpărăm mobilier tapițat este să știm cum alegem materialul. Este o discuție pe care o avem des cu clienții noștri.

TendințeTop 10 produse vândute în 2022

Top 10 produse vândute în 2022

Am realizat pentru voi un top al celor mai vândute produse ale anului 2022.

INTROducingBoomerang sau spiritul idealului modernist de confort

Boomerang sau spiritul idealului modernist de confort

Fotoliul Boomerang este un obiect reprezentativ pentru stilul designerilor Hvidt & Mølgaard. Alura sa elegantă dar lejeră este subliniată de finisajele impecabile și materialele de cea mai bu...

Write some content about what they says about your store.
Write some content about what they says about your store.
Write some content about what they says about your store.