s
Blog
Marmura, un material-vedetă în 2015

În ultimii ani s-a observat o îmbrățisare evidentă a materialelor naturale, iar suprafețele lucioase au fost înlocuite de texturi brute, poroase, și finisaje simple, tactile. Designerii preferă să combine lemnul, sticla sau metalul cu un strop estetic esențial de marmură.

Sunt din ce în ce mai rare cazurile în care aceștia creează un obiect integral din piatră, deoarece piesele de mobilier voluminoase, masive și greoaie sunt tot mai puțin căutate pe piața de mobilier design. Iar dacă o fac, atunci optează pentru accesorii mici, reducând astfel costurile de transport și plasând produsul într-un price range accesibil.

Încă din cele mai vechi timpuri, marmura a fost folosită de către civilizații de pretutindeni în construcția monumentelor, instituțiilor publice, lăcașurilor de cult și lucrată de sculptori pentru realizarea statuilor și altor elemente decorative.

Alegerea materialului nu a fost un lucru întâmplător, ci studiul geologic le-a arătat că marmura poate rezista sute de ani, fără a fi nevoie de o întreținere specială. Calitățile sale fizice valoroase, precum omogenitatea și rezistența mare la fisurare și spargere, le însoțesc pe cele estetice inconfundabile, iar actualii designeri de produs nu au scăpat din vedere toate aceste plusuri.

Odată cu evoluția spectaculoasă a tehnologiei, când materialele sunt reinventate și redescoperite, marmura strălucește prin proprietățile sale unice. Acest lucru este valabil și din punct de vedere etimologic: numele său, „marmairein”,  ce provine din greaca veche,  se traduce prin verbul „a străluci”. Coloritul său translucid pleacă de la prestigiosul alb Carrara la roz, roșu, gri-albăstrui, verde, până la negrul Marquina.

 Unicitatea fiecărei plăci se poate observa urmărind ramificația de vinișoare ce se aseamănă cu traseul unui râu și ai săi afluenți.

Mată, serigrafiată sau gravată, marmura va oferi întotdeauna spațiilor o eleganță specifică. Suprafețe suple și piese masive, patternuri diverse, forme complicate tăiate 3D și perfect sculptate – sunt tot atâtea scenarii care plasează marmura, în 2015, drept unul dintre cele mai râvnite și apreciate materiale naturale.

 

 

 

  • Eli Țara
  • Tendințe
mobile