s
Blog
Bouclé - cel mai în trend material textil

Trendurile în amenajările de interior au adus în focus un material textil ce a fost popularizat în perioada de refacere de după al doilea război mondial. Bouclé-ul a fost pus sub lumina reflectoarelor de către Coco Chanel, l-a folosit în celebrele sale taioare, este vorba de un material textil, în general din lână, cu o suprafață texturată formată din mici bucle de fire.

Celebra Florence Knoll, una dintre promotorii modernismului în America, i-a cerut bunului ei prieten Eero Saarinen să conceapă un fotoliu care să o îmbrățișeze asemeni unui coș plin cu perne. Designerul a conceput minunatul Womb Chair pe care l-a tapițat cu îndrăznețul material bouclé. În scurt timp materialul a devenit foarte popular, atât în designul vestimentar cât și în interioare, de la draperii până la mobilier sau perne. Și asta cu atât mai mult cu cât epoca punea accent pe formele organice, rotunjite în design.

Pot fi văzute exemple excelente din acea perioadă semnate Saarinen, Pierre Paulin sau Vladimir Kagan. Astfel de piese au revenit în stilul interioarelor din 2020, prin urmare și materialele bouclé sunt din nou la căutare.

Realizate atât din lână cât și din bumbac, in sau fibre sintetice, tapițeriile bouclé, mai ales în tonuri deschise, alb murdar sau bej deschis, pot fi văzute în campaniile de lansare ale noilor modele sau reeditărilor de piese de mobilier din anii 30-40.

 

Evident, o astfel de tapițerie este destul de scumpă dar are niște beneficii evidente dincolo de aspectul său interesant: are o capacitate mare de absorbție a zgomotelor nedorite și dă o senzație de căldură, de intimitate fără să fie un material greoi precum blana naturală sau sintetică. În plus este un contrast excelent într-o locuință cu finisaje mai reci, gen ciment aparent sau podele tip șapă.

Un scaun tapițat cu bouclé se asortează bine cu o masă minimală, cu detalii geometrice. Arată senzațional pe o canapea sau fotoliu cu spătarul rotunjit. O manieră mai simplă de a integra material textil bouclé într-un decor este să-l folosiți pentru a tapița un pouf sau câteva perne răspândite pe canapea.

Un exemplu excelent de obiect de mobilier îmbrăcat în bouclé este fotoliul Little Petra reeditat de compania daneză AndTradition, creat de Viggo Boesen în 1938.

Vă sugerăm să ne contactați dacă doriți să includeți piese de mobilier tapițate cu bouclé în amenajarea locuinței sau spațiului vostru. Vom alege împreună cele mai potrivite creații pentru astfel de finisaj.

  • Mihai Gurei
mobile