INTROducing

CARL HANSEN & SØN: tradiție, design vizionar și producție fără cusur

CARL HANSEN & SØN: tradiție, design vizionar și producție fără cusur

Funen

Carl Hansen & Søn e o poveste de familie, veche de mai bine de o sută de ani, aproape la fel de impregnată în tradiția și cultura daneză ca basmele lui Hans Christian Andersen— însă cât se poate de palpabilă. De altfel, la începutul secolului 21, ebenistul Carl deschidea un mic atelier de mobilă chiar în Odense, pe idilica insulă daneză Funen, aceeași care inspirase scrierile celebrului povestitor.

Poate ritmul așezat și dealurile domole, apele liniștite și morile de vânt răspândite în peisajul rural al insulei i-au insuflat lui Hansen dragostea pentru tradiție, autenticitate și valoarea poveștilor care se transmit nealterate din generație în generație.

Carl Hansen Son

Încă de la început, sub semnătura Hansen a stat un angajament fără compromis față de calitate și meșteșugul cel mai fin.

Hans Wegner

Colaborările cu designeri excepționali ai vremurilor au stat la temelia succesului pe care compania a început să îl capete – între aceștia, Hans J. Wegner, unul dintre cele mai importante nume din istoria designului danez, a jucat un rol esențial în conturarea reputației fără cusur a companiei.  

Carl Hansen Son

Parteneriatul cu Wegner a luat formă la mijlocul secolului trecut, când fiul lui Carl, Holger Hansen, i-a acordat o șansă desginerului încă anonim la vremea aceea.

Wegner

Wegner avea să creeze atunci unul dintre cele mai frumoase și apreciate scaune din istoria mobilierului, Wishbone Chair, o piesă care conține esența designului danez  și care face parte din portofoliul Carl Hansen & Søn și astăzi.

Wishbone

„Firul roșu” al celebrei piese este baza care se unește fluid cu spătarul. Pentru a-i oferi stabilitate și confort acestuia din urmă, Wegner a apelat la structura în formă de iadeș din care se inspiră și numele scaunului. 

Carl Hansen Son

Peste 100 de etape sunt necesare pentru a produce fiecare scaun, majoritatea realizându-se manual. Șezutul din împletitură, doar el, are nevoie de mâinile pricepute ale unui meșteșugar timp de aproximativ o oră, și de aproape 120 de metri de sfoară.

Această colaborare și multe dintre cele care au urmat au demonstrat ce se poate obține atunci când designul vizionar și producția de calitate se întâlnesc la mijloc.

Carl Hansen Son

În anii ’50, Wegner a devenit o figură emblematică în Designul Modern danez, împletindu-se în același timp cu DNA-ul companiei Carl Hansen & Søn și accelerând succesul acesteia.  

Henningsen

În portofoliul danezilor și-au făcut loc, treptat, și alte nume sonore de la jumătatea secolului trecut: Ole Wanscher, Frits Henningsen, Arne Jacobsen, Kaare Klint, Mogens Koch sau Poul Kjærholm. Astăzi, acestora li se alătură o generație nouă de desgineri care perpetuează principiile Designului Modern danez: simplitate, funcționalitate și tradiție. 

Fritz Henningsen

De când Knud Erik Hansen, nepotul lui Carl Hansen, a preluat afacerea familiei, compania și-a extins semnificativ prezența internațională – magazine reprezentanță pot fi găsite în New York, San Francisco, Tokyo, Osaka, Londra, Milano sau Stockholm.

Carl Hansen Son

Mesele și canapelele Carl Hansen & Søn se regăsesc în cele mai frumoase și elegante interioare moderne. Pe scaunele lor se așază clienții celor mai pretențioase restaurante din lume. Mobilierul lor se regăsește în săli de conferințe unde leaderi mondiali pun lumea la cale.

Carl Hansen

Piesele lor le țin companie turiștilor în hoteluri de lux de pretutindeni. Portofoliul Carl Hansen & Søn apare în revistele de arhitectură și design de referință, oferind o expunere generoasă câtorva dintre cei mai revelanți designeri ai trecutului și ai prezentului, și se regăsește, de asemenea, în colecțiile permanente ale unor muzee precum MOMA sau Muzeul Metropolitan de Artă din New York.

Carl Hansen

Cu toate astea, angajamentul pe care Carl Hansen și-l lua încă de acum mai bine de o sută de ani rămâne același: de a produce mobilier frumos, atemporal, sustenabil, cu respect față de natură și față de utilizator.

Carl Hansen

Piesele Carl Hansen & Søn sunt produse în Danemarca și sunt rezultatul unui proces elaborat ce îmbină tehnici tradiționale cu ultimele tehnologii. Lemnul folosit este certificat FSC® și este folosit și refolosit până la ultima fâșie, condițiile de lucru pentru angajați sunt dintre cele mai bune, și toate materialele provin doar din surse responsabile.

Carl Hansen Son

Sfoara provine și ea din păduri regenerabile și este biodegradabilă, pielea și materialele textile provin de la producători ce respectă, la rândul lor, standarde stricte de sustenabilitate. Protejarea resurselor naturale ale planetei este o grijă constantă a companiei, iar pentru asta tehnicile de producție sunt îmbunătățite constant. Investițiile în cele mai moderne echipamente de producție sunt menite să respecte target-uri anuale de reducere a amprentei de carbon. Obiectivul companiei este de a lăsa în urmă doar design frumos, care menține vie tradiția daneză. 

Carl Hansen

Când alegi să  cumperi o piesă  Carl Hansen & Søn, așadar, ai câștigat mai mult decât o piesă de mobilier. Devii, la rândul tău, parte dintr-o tradiție unică și din istoria unei companii complexe, în care nici un eveniment și nici o decizie nu au fost lăsate la întâmplare.

Descoperă aici colecția online Carl Hansen & Søn. 

Te-ar putea interesa

Hans J. Wegner, geniul designului danez
Intro Gift Box, Pop-up Shop @Beans & Dots

Alte articole de blog

Descoperă și alte subiecte de interes legate de evenimente, lansări de produse, profile de designeri sau ghiduri de materiale

Vezi toate
Intro GalleryHAY - designul de calitate este dreptul tuturor

HAY - designul de calitate este dreptul tuturor

Încă de la început, viziunea companiei Intro a fost să lucreze cu branduri ce îi împărtășesc valorile, adică cele ce prezintă un portofoliu de produse concepute de către cei mai buni designeri ai g...

Intro GalleryVerner Panton și stilul Space Age

Verner Panton și stilul Space Age

Anul 1970 reprezintă unul de cotitură atât pentru istoria designului cât și pentru cariera unuia dintre cei ce au definit evoluția esteticii modern. Către o viziune a viitorului în care formele sin...

Intro GalleryIsamu Noguchi - un talent universal

Isamu Noguchi - un talent universal

De-a lungul unei cariere multi fațetate, Noguchi a navigat cu nonșalanță între sculptură, scenografie, design de mobilier și lămpi, interioare dar și grădini sau instalații artistice exterioare. N...

Design IconsEames Lounge Chair acum și pe textil!

Eames Lounge Chair acum și pe textil!

Confortul suprem a reprezentat obiectivul principal atunci când designerii Ray și Charles Eames au decis să conceapă Lounge Chair-ul ce le poartă numele. Noua versiune de Eames Lounge Chair vine în...

Evenimente IntroExpoziția Vitra Prouvé Roadshow la București

Expoziția Vitra Prouvé Roadshow la București

Prouvé este un exemplu excelent al ingeniozității tehnologice ce a marcat mai ales perioada de după al doilea război mondial. În cadrul Romanian Design Week 2023 Intro alături de partenerii locali ...

Ghid de amenajareCum să-ți alegi materialul de tapițerie pentru mobilier

Cum să-ți alegi materialul de tapițerie pentru mobilier

Una dintre cele mai mari provocări atunci când ne pregătim să cumpărăm mobilier tapițat este să știm cum alegem materialul. Este o discuție pe care o avem des cu clienții noștri.

Write some content about what they says about your store.
Write some content about what they says about your store.
Write some content about what they says about your store.