INTROducing

Hans J. Wegner, geniul designului danez

Hans J. Wegner, geniul designului danez

Hans J Wegner

Designul scandinav se bucură de o mare apreciere în ultimele decenii, în special când vine vorba de mobilier și obiectele decorative. Liniile minimaliste, materialele naturale și nuanțele luminoase au marcat interioarele apartamentelor cele mai elegante.

Hans J Wegner

De câțiva ani observăm și revenirea interesului pentru creațiile designerilor danezi de la mijlocul secolului trecut, perioadă în care acestea au devenit cunoscute în întreaga lume. Hans Wegner este unul dintre cele mai importante nume ale acelei generații, iar piesele sale sunt preferatele mele datorită îmbinării măiestre între liniile sculpturale de inspirație organică și funcționalitatea intuitivă.

Hans Wegner

Hans J. Wegner, fiul unui pantofar, și-a început cariera ca ucenic în atelierul unui ebenist. Acolo a avut posibilitatea să interacționeze cu esențe de lemn prețioase și să stăpânească tehnici de îmbinare precum cele cu cep și crestătură. Mai târziu a absolvit Școala daneză de arte și meșteșuguri și ceea ce urma să devină ulterior Școala Daneză de Design. 

Hans Wegner

A lucrat apoi pentru un alt maestru danez, Arne Jacobsen, desenând singur întregul mobilier pentru Primăria din Aarhus. Ulterior și-a deschis propriul birou de design și a început colaborarea cu companii daneze precum PP Mobler, Fritz Hansen sau Carl Hansen & Søn.

Hans Wegner

În total a creat peste 500 de modele, cu predilecție scaune, în special din lemn masiv îmbinat cu metal sau împletituri din trestie. Piesele sale sunt exemple de măiestrie meșteșugărească și necesită multă îndemânare. Cea mai faimoasă creație a sa este Wishbone Chair, desenat în 1950 pentru Carl Hansen & Søn și inspirat de portretul unor negustori danezi așezați în scaune tradiționale chinezești Ming.

Hans Wegner

Wishbone este ultimul model din acea serie și reprezintă un soi de descărnare a designului inițial, o esențializare a principiilor de bază de rezistență a lemnului. Alura filiformă este marcată de îmbinarea dintre picioarele din spate ce urcă și formează elementele laterale ale spătarului și partea de sus a spătarului, o singură piesă de lemn curbat. Numele scaunului vine de la piesa din lemn în formă de iadeș ce leagă spătarul de șezut.

Hans Wegner

Un alt model pe care îl iubesc este fotoliul Flag Halyard, lansat tot în 1950 și inspirat de o plimbare pe plajă și o groapă săpată în nisip. Structura este simplă, aproape rudimentară: un schelet din sârmă groasă de oțel, împletitură din funii și o blană de oaie. Un obiect minimalist perfect pentru terasa unei case de vacanță.

Papa Bear

Într-un registru stilistic diferit aș mai menționa Papa Bear Chair, un fotoliu tapițat cu forme generoase ce pur și simplu te ia în brațe. Obiectul este realizat exclusiv din materiale naturale precum lemnul masiv, fibră de bumbac și palmier și păr de cal. Tapițeria din lână este croită astfel încât să lase să se vadă un detaliu de lemn masiv în dreptul locului în care ne așezăm palmele. Spătarul este matlasat pe interior și decorat cu nasturi îmbrăcați în același material.

Hans Wegner

Majoritatea creațiilor lui Hans Wegner sunt în afara unui buget obișnuit, dar le puteți admira în multe muzee de design din întreaga lume, precum cel din Copenhaga.

 

                                                                                      COMANDĂ ONLINE

 

Te-ar putea interesa

Cum ne hidratăm vara asta: termosurile eco-friendly Frank Green
CARL HANSEN & SØN: tradiție, design vizionar și producție fără cusur

Alte articole de blog

Descoperă și alte subiecte de interes legate de evenimente, lansări de produse, profile de designeri sau ghiduri de materiale

Vezi toate
TendințeSăptămâna de design de la Milano 2024

Săptămâna de design de la Milano 2024

Recent s-a încheiat Milano Design Week, cel mai important eveniment global dedicat designului de mobilier dar nu numai. Pe lângă prezentările găzduite de standurile Salonului de mobilă, orașul este...

Design IconsEames Lounge Chair acum și pe textil!

Eames Lounge Chair acum și pe textil!

Confortul suprem a reprezentat obiectivul principal atunci când designerii Ray și Charles Eames au decis să conceapă Lounge Chair-ul ce le poartă numele. Noua versiune de Eames Lounge Chair vine în...

Evenimente IntroExpoziția Vitra Prouvé Roadshow la București

Expoziția Vitra Prouvé Roadshow la București

Prouvé este un exemplu excelent al ingeniozității tehnologice ce a marcat mai ales perioada de după al doilea război mondial. În cadrul Romanian Design Week 2023 Intro alături de partenerii locali ...

Ghid de amenajareCum să-ți alegi materialul de tapițerie pentru mobilier

Cum să-ți alegi materialul de tapițerie pentru mobilier

Una dintre cele mai mari provocări atunci când ne pregătim să cumpărăm mobilier tapițat este să știm cum alegem materialul. Este o discuție pe care o avem des cu clienții noștri.

TendințeTop 10 produse vândute în 2022

Top 10 produse vândute în 2022

Am realizat pentru voi un top al celor mai vândute produse ale anului 2022.

INTROducingBoomerang sau spiritul idealului modernist de confort

Boomerang sau spiritul idealului modernist de confort

Fotoliul Boomerang este un obiect reprezentativ pentru stilul designerilor Hvidt & Mølgaard. Alura sa elegantă dar lejeră este subliniată de finisajele impecabile și materialele de cea mai bu...

Write some content about what they says about your store.
Write some content about what they says about your store.
Write some content about what they says about your store.