s
Blog
Eames Fiberglass Chair: când un scaun lansează o revoluție

Eames FiberGlass Chair

Un scaun subtil și universal, un concept nou cu o puritate surprinzătoare: invenția lui Charles și Ray Eames din anii '50 avea să își confirme validitatea decenii la rând, rămânând până astăzi unul dintre cele mai populare scaune de plastic din lume, în egală măsură datorită confortului și frumuseții sale.

Charles and Ray Eames

La peste 60 de ani de la apariția pe piață a scaunului Eames Plastic, Vitra relansează modelul original, din fibră de sticlă, o versiune care poartă „la vedere” toată nostalgia și frumusețea asociate cu epoca Eames.

Vintage Eames Chair

Dacă secolul XIX a lăsat în urmă Thonet No. 14, arhetipul scaunului de bistro, iar începutul secolului XX era marcat de experimentele cu oțel tubular ale lui Marcel Breuer, Mart Stam și Ludwig Mies van der Rohe sub influența Bauhaus, anii ’50 au îmbrățișat tot ce aveau de oferit Charles și Ray: o umanizare a modernismului, un joie de vivre, o nouă mișcare în design – „organică”, mai aproape de natură, de plăcerile mărunte ale vieții.

Eames Plastic Shells

Eames Plastic Chair, care are la bază un concept dezvoltat de Charles pentru concursul „Low-Cost Furniture”, organizat de MoMA în 1948, a făcut loc unui nou tip de material în industria designului de mobilier: plasticul, sau mai precis, poliesterul ranforsat cu fibră de sticlă. Propunerea marca, totodată, apariția unui nou tip de șezut care nu mai forma un tot unitar cu baza, ci putea fi combinat cu mai multe tipuri de picioare. Eames Plastic Chair a devenit primul scaun de plastic produs industrial. În deceniile care au urmat, piața a îmbrățișat din plin această familie de scaune care puteau fi integrate în absolut orice scenariu: în spațiul domestic, în birouri, cafenele, cabinete medicale, săli de așteptare, etc.

Charles and Ray Eames

Era un scaun creat nu doar să arate bine, ci să îl facă pe utilizator să se simtă bine și să îl acompanieze pe termen lung. Un scaun care nu ”îmbătrânește” niciodată, ci e făcut să capete o patină care îl rafinează, în timp. Un scaun care poartă cu sine și transmite generații la rând povestea celui care îl folosește.  

Eames Fiberglass Colours

O altă noutate ținea de paleta cromatică disponibilă: fibra de sticlă nu fusese niciodată colorată, până la apariția acestui scaun, iar Charles și Ray au dezvoltat o gamă restrânsă de culori care să se potrivească unui număr cât mai mare de interioare de la vremea aceea.

Eames Plastic Chair

Vitra a început să producă scaunele Eames în 1957 pentru piața din Europa și Orientul Mijlociu – o poveste de succes întreruptă în anii ’70, când scaunele din plastic produse cu ajutorul noilor tehnologii, cu avantaje de cost și ecologice, au acaparat piața. Vitra a decis să întrerupă producția scaunelor din fibră de sticlă în 1990, continuând însă colaborarea strânsă cu Eames Office, condus de familia Eames. Nouă ani mai târziu, Vitra lansa versiunea din polipropilenă a celebrului scaun, păstrând cu strictețe proporțiile, detaliile și estetica designului original. În timp ce se bucura de succesul acestei noi generații de scaune din plastic, Vitra nu și-a pierdut niciodată interesul pentru materialul original și a continuat să monitorizeze progresele industriei în tehnicile de prelucrare a fibrei de sticlă.

Eames Fiberglass

Tehnologia de ultimă generație a permis companiei elvețiene să reintroducă în 2019 în producția de serie scaunul din materialul original, în paralel cu colecția din polipropilenă. Textura neregulată a suprafeței, cu fibre vizibile, îi oferă scaunului un aer romantic și un aspect natural, autentic, pe placul colecționarilor și al fanilor Eames, care îl așteptau deja de prea mult timp. 

  • Elena Stefan
  • Design IconsINTROducing
mobile