Fiecare gastronomie națională include idei și rețete ce pot fi adaptate în mod creativ contextului contemporan. Bucătăria tip "fusion" este binecunoscută pe alte meleaguri dar la noi se fac doar încercări timide. Primul demers semnificativ este cel inițiat de către Mircea Dinescu, cunoscut intelectual și comentator politic, mai puțin faimos în ipostaza de explorator al valorilor culinare tradiționale. Este vorba de un restaurant deschis în deja popularul Centru Vechi al Capitalei, pe strada Șepcari. Lacrimi și Sfinți este un adevărat laborator pentru ideile lui Dinescu, un loc în care mușterii redescoperă rețete vechi de când lumea ce beneficiază de ingrediente locale, organice peste care se adaugă un strop de modernitate (niscaiva coriandru, capere sau lamâie verde).
Decorul restaurantului respectă aceleași principii: lângă lavițe de peste 80 de ani, uși și ferestre recuperate din case abandonate din județul Dolj, grinzi și dulapuri vechi din Transilvania se regăsesc vase noi făurite de meșteșugari din Vâlcea, Harghita, Sighișoara și Mediaș sau ștergarele și perdelele semnate Maria Popistașu. Elementele "fusion" sunt covoarele artizanale de pe pereți, realizate de fapt din 16000 de piese Lego sau obiectele de design contemporan precum scaunele de la Ercol, cel mai recent scaun desenat de către Jasper Morrison pentru Vitra, HAL, scaunele de bar Slab semnate Tom Dixon, cuierul Tree de la Swedese sau carafele din lut de la Another Country. Un stil ce a câștigat rapid simpatia clienților restaurantului dar și respectul breslei după ce proiectul de amenajare a fost onorat cu premiul Anualei de Arhitectură organizată de către Ordinul Arhitecților din România.
Arhitect: Corvin Cristian