s
Blog
Eames: Aluminium Group

Văzut ca un material industrial, aluminiul a jucat un rol marginal în industria de mobilier până în anii 50. Interesul profund al cuplului Eames față de acest material relativ nou a avut la bază câteva motive precise: era rezistent la tensiune și coroziune, cântărea puțin și era maleabil.

Aluminium Group reprezintă punctul de plecare al realizării carcasei iconice, care a stat la baza designului scaunelor lor anterioare. În cazul seriei Aluminium Group, designerii s-au concentrat pe principiul tensiunii. Întinsă perfect între ramele metalice, tapițeria din material textil sau piele oferă un confort impresionant adaptându-se pe forma corpului fiecărui utilizator în parte.

Decizia de a folosi aluminiul turnat pentru rama structurală a scaunului Aluminium a întâmpinat o provocare.  Deoarece materialul putea fi modelat cu ușurință în orice formă dorită, aspectul produsului finit ar fi putut arăta lejer diferit de la o turnare la alta - o posibilitate care era în totală contradicție cu filosofia de design a lui Charles și Ray Eames. Măiestria prin care cei doi au reușit să rezolve această problemă este evidentă prin coerența formală a scaunului Aluminium; liniile sunt precis respectate, în ciuda prezenței sculpturale și a eleganței desăvârșite. Reprezintă o sinteză între individualitatea ireproșabilă și necesitatea rațională. Fiecare componentă structurală îndeplinește un scop clar definit, iar manifestarea sa formală corespunde exact cu această funcție. Prin urmare, atâta timp cât nici un alt material nu surclasează calitățile unice ale aluminiului, soluțiile structurale și alura formală a gamei Aluminium create de Eames vor rămâne actuale și exemplare - așa cum au făcut-o decenii întregi. 

Aluminium Group demonstrează aspectele fundamentale ale designului tipic Eames: inteligența structurală, o înțelegere profundă a caracteristicilor intrinseci și potențialul diverselor materiale, abilitatea de a perfecționa o formă de bază,  pe care mai apoi să o adapteze pentru o multitudine de aplicații.

  • Eli Țara
  • INTROducing
mobile