"Getting the most of the best to the greatest number of people for the least". Aceste cuvinte merită mai mult decât o traducere mot-a-mot. Ele însumează unul dintre principiile filosofiei de design ale cuplului Charles și Ray Eames. Dintre toate creațiile lor, scaunele din gama Plastic se apropie cel mai mult de atingerea acestui precept.
Soții Eames au devotat mulți ani din carieră conceptului din spatele acestor scaune, mai precis, realizarea unei carcase a cărei formă să se muleze perfect după corpul uman. Într-un cuvânt: ergonomic. După îndelungi experimente și un studiu asiduu despre curbarea placajul de lemn și aluminiul turnat, un alt material le-a captat atenția celor doi: fibra de sticlă ranforsată cu rășină de poliester. Acest plastic nou, care la vremea respectivă era considerat un material obscur în industria de mobilier, a făcut posibilă adaptarea designului carcasei la metodele producției industriale. Cei doi designeri au recunoscut și profitat de avantajele acestui material: plăcerea tactilă, maleabilitatea ce corespundea cu idealurile ergonomice, rezistența statică combinata cu o doză impresionantă de flexibilitate și accesibilitatea.
Carcasa cu brațe realizată în totalitate din plastic a apărut pe piață în anul 1950, urmată la scurt timp de cea fără brațe. Datorită ei, seria Eames Plastic s-a făcut cunoscută omenirii ca prima colecție de scaune din plastic produsă în masă. Cuplul Eames a gândit și o varietate de baze diferite pentru aceste carcase: baza în X din oțel cromat, baza sub formă de rețea din oțel tubular cromat, baza cu picioare din lemn de arțar, baza "La Fonda" sau baza balansoar. Astfel, designerii au extins aplicabilitatea acestor scaune în diverse scopuri.
De-a lungul anilor, au fost folosite în locuințe, spații publice, birouri, restaurante, cafenele, școli, săli de conferință, aeroporturi sau stadioane. În 1993, Vitra a întrerupt producția modelelor cu carcasa din fibră de sticlă din motive ecologice. Șase ani mai târziu, compania le-a reintrodus în producție odată ce fibra de sticlă a fost înlocuită de un material reciclabil și mai puțin toxic: polipropilena.