Ghid de amenajare

Scaunul de birou ergonomic: o decizie necesară

Scaunul de birou ergonomic: o decizie necesară


Ai mai auzit asta: sitting kills. Potrivit mai multor studii recente, există o legătură directă între orele petrecute așezat pe scaun și diverse afecțiuni ale inimii, indiferent de cât jogging practici în timpul liber. Nu ne-am propus să îți povestim ce poți face ca să petreci mai puțin timp la birou, pentru că poate asta nu e o opțiune. Însă, dacă sunt câteva lucruri pe care nu le poți controla când vine vorba de jobul tău, ai toate motivele să o faci când vine vorba de scaunul pe care stai toată ziua. De la el trebuie să pretinzi tot ce ți-ai putea dori, iar din fericire, chiar ai opțiuni la dispoziție.


De mai bine de 50 de ani, Vitra produce mobilier pentru birou care bifează 3 criterii esențiale: funcționalitate, inovație și estetică. Scaunele de birou care poartă semnătura Vitra sunt rezultate ale unor studii amănunțite ce iau în calcul anatomia, biomecanica și antropometria corpului uman. Fiecare dintre acestea are propria poveste și propriul target.

Vitra Office

Câteva dintre argumentele principale pe care le aduc în discuție sunt: mecanismul de sincronizare a șezutului și spătarului (astfel încât atunci când te lași pe spate, șezutul își schimbă și el unghiul de înclinare pentru o poziție corectă a coloanei), funcțiile de ajustare ( ale șezutului, spătarului, cotierei, tetierei, suportului lombar) și tapițeria, care trebuie să fie aerisită, rezistentă, flexibilă.

Cumpără modelul ID Trim L, de la Vitra.

La birou, eu stau într-un model de scaun ID TRIM L. E un scaun suplu și ergonomic din colecția ID, dezvoltată de Vitra în colaborare cu Antonio Citterio,  unul dintre arhitecții/designerii de top ai secolului trecut, și un maestru al sistemelor de mobilier de birou.

ID chair collection, Vitra

Citterio spune că biroul nu trebuie să fie doar un spațiu care să reprezinte identitatea unei companii, ci bunăstarea angajaților este prioritară. Colecția ID este întocmai o reflecție a acestui mod de a privi lucrurile. Avem nevoie să ne mișcăm în mod natural, chiar și atunci când stăm jos, și pe asta se bazează filosofia din spatele acestei game.

Află mai multe despre modelul ID Trim.

Un scaun de birou trebuie să îți permită un anume tip de dinamism și în timp ce stai așezat. De aceea Vitra a creat mecanismul FlowMotion, ce are în vedere întreaga arie de mișcare a corpului uman din poziția de așezat – este primul de felul acesta care ia în calcul nu doar înclinarea pe spate, ci și în față. Funcția ”forward tilt” oferă o experiență similară cu a sta așezat pe o minge, activând mușchii de la nivelul abdomenului și al spatelui.

Configurează propriul model de scaun din colecția ID și contactează-ne pentru a afla prețul.

Sunt și alte aspecte demne de menționat în ceea ce privește această colecție:  ușurința cu care poți demonta și înlocui elemente, fără să ai nevoie de ajutor de specialitate, sau grija pentru mediu – scaunele sunt până la 95% reciclabile și sunt construite până la 48% din materiale reciclate.

Scaunul Physix, de la Vitra

Află mai multe despre scaunul Physix, de la Vitra.

O altă gamă de la Vitra ce duce tipologia scaunului de birou la un alt nivel este Physix, semnată de Alberto Meda, un alt designer italian expert în ingieria mecanică.

 Meda a construit acest scaun pornind de la imperativul de continuitate și ergonomie, astfel că un singur panel textil se întinde pe suprafața a două elemente distincte, șezutul și spătarul, susținute de un cadru din poliamidă super-flexibil.  

 O altă colecție demnă de menționat este Aluminium, semnată Charles și Ray Eames, cuplul de designeri preferat al Americii. Cei doi au creat acest scaun în 1958, destinat, la vremea aceea, reședinței unui colecționar de artă din Colombus, Louisiana.  

Charles și Ray Eames

În scurt timp, însă, colecția Aluminium avea să devină cunoscută drept ”one of the greatest furniture designs of the 20th century”. Vizavi de construcția scaunului, Charles și Ray s-au îndepărtat de la principiul de carcasă robustă, în loc de asta dispunând un singur panel de material textil sau piele de-a lungul a două elemente din aluminiu, pentru a crea un scaun flexibil și prietenos.


Cumpără modelul EA108 rotativ
.

Scaunul se adaptează la anatomia utilizatorului și este incredibil de confortabil, chiar și fără un exces de tapițerie. Vitra produce colecția Aluminium de câteva decenii, experiență pe baza căreia oferă și o garanție de 30 de ani pentru orice model de scaun din această colecție.

Suportul pentru zona lombară e un argument pe care îl veți regăsi adesea în fișele scaunelor de birou, însă Headline, un alt model Vitra, semnat Mario & Claudio Bellini, merge mai departe de atât și oferă o atenție deosebită unor zone ignorate, însă la fel de vulnerabile: umerii, gâtul și capul.

Scaunul Headline, de la Vitra

Află mai multe despre scaunul Headline.

Spătarul alungit, flexibil, oferă suportul necesar indiferent de înclinarea corpului, un avantaj extrem de atrăgător când vine vorba de ore lungi petrecute în fața monitorului.

Propunerile Vitra merg mai departe de atât și pot fi personalizate până la detaliu, în funcție de preferințele utilizatorului. Iar odată ce ai găsit exact ce ai nevoie, poți fi sigur că ai găsit mai mult decât un scaun de birou: te-ai ales cu cel mai bun partener de lucru, mulți ani de-acum înainte.

Descoperă colecția completă de scaune de birou de la Vitra aici.

Te-ar putea interesa

String System: cel mai adaptabil sistem de rafturi modulare, după o rețetă suedeză
Săptămâna designului la Milano: cele mai bune 5 momente

Alte articole de blog

Descoperă și alte subiecte de interes legate de evenimente, lansări de produse, profile de designeri sau ghiduri de materiale

Vezi toate
TendințeSăptămâna de design de la Milano 2024

Săptămâna de design de la Milano 2024

Recent s-a încheiat Milano Design Week, cel mai important eveniment global dedicat designului de mobilier dar nu numai. Pe lângă prezentările găzduite de standurile Salonului de mobilă, orașul este...

Design IconsEames Lounge Chair acum și pe textil!

Eames Lounge Chair acum și pe textil!

Confortul suprem a reprezentat obiectivul principal atunci când designerii Ray și Charles Eames au decis să conceapă Lounge Chair-ul ce le poartă numele. Noua versiune de Eames Lounge Chair vine în...

Evenimente IntroExpoziția Vitra Prouvé Roadshow la București

Expoziția Vitra Prouvé Roadshow la București

Prouvé este un exemplu excelent al ingeniozității tehnologice ce a marcat mai ales perioada de după al doilea război mondial. În cadrul Romanian Design Week 2023 Intro alături de partenerii locali ...

Ghid de amenajareCum să-ți alegi materialul de tapițerie pentru mobilier

Cum să-ți alegi materialul de tapițerie pentru mobilier

Una dintre cele mai mari provocări atunci când ne pregătim să cumpărăm mobilier tapițat este să știm cum alegem materialul. Este o discuție pe care o avem des cu clienții noștri.

TendințeTop 10 produse vândute în 2022

Top 10 produse vândute în 2022

Am realizat pentru voi un top al celor mai vândute produse ale anului 2022.

INTROducingBoomerang sau spiritul idealului modernist de confort

Boomerang sau spiritul idealului modernist de confort

Fotoliul Boomerang este un obiect reprezentativ pentru stilul designerilor Hvidt & Mølgaard. Alura sa elegantă dar lejeră este subliniată de finisajele impecabile și materialele de cea mai bu...

Write some content about what they says about your store.
Write some content about what they says about your store.
Write some content about what they says about your store.