Ghid de amenajare

Cum să îți iluminezi creativ locuința

Cum să îți iluminezi creativ locuința

Unul dintre elementele care ne definesc existența este lumina. Lumina primordială a soarelui este mai arzătoare sau mai blândă în funcție de momentul din zi, stratul de nori sau anotimp. Răsăritul sau apusul au un impact psihologic pozitiv asupra oamenilor, ca și lumina filtrată de frunzele unui copac sau de o perdea brodată. Umbrele prelungi creează dramatism în contrast cu umbrele difuze. Cea mai neplăcută ipostază este arșița din miezul unei zile toride de vară, când soarele stă cocoțat în mijlocul cerului și e greu de găsit o umbră răcoroasă. Din păcate, aceeași situație se regăsește de multe ori în modul în care sunt luminate locuințele, atunci când o singură sursă prea puternică de lumină tronează în mijlocul plafonului.

Asemenea luminii soarelui reflectată de suprafețe sau difuzată de clădiri sau vegetație, în orice amenajare de interior trebuie luate în calcul mai multe surse de lumină poziționate la diverse înălțimi și cu intensități diferite. Împreună, ele definesc atmosfera unei încăperi care poate deveni astfel mai discretă sau mai energizantă. 

 

Există mai multe tipologii de corpuri de iluminat din punct de vedere al utilizării: lămpi utilitare, precum cele de birou sau iluminat pentru săli de operație, lămpi de accent, cu scop decorativ sau de a evidenția un element de design interior, lumină de ambient. 

Des întâlnite în arhitectura contemporană sunt spoturile încastrate. În ciuda faimei proaste din ultimii ani (vezi plafoanele de rigips decorative înzorzonate cu zeci de spoturi ieftine), acest tip de iluminat general este esențial în situația în care se caută o tratare minimală, curată a plafonului. Lumini tip spot pot fi încastrate și în pereți, mai ales aproape de nivelul podelei în holuri sau în dreptul scărilor. Spoturile pot fi de asemenea montate aparent pe plafon, clipsate pe o suprafață, de pildă polița unei biblioteci, sau pe șină electrificată. Disponibile într-o varietate uriașă de modele, acestea din urmă sunt orientabile și pot emite lumină răspândită sau focusată. În ciuda opiniei generale se găsesc și variante ieftine de astfel de sisteme, iar prețul este justificat dacă luați în calcul economia pe care o faceți eliminând necesitatea de a completa iluminatul încăperii cu alte tipuri de corpuri.

O astfel de soluție este ideală pentru încăperile cu plafon jos sau pentru zone unde este nevoie stringentă de lumină direcționată, ca de pildă în dressinguri sau în zona de dining.

Lămpile de perete sunt utile pentru a orienta lumină spre plafon sau podea, ideale pentru holuri. Acestea pot da senzația de spațiu mai mare și pot sublinia anumite zone. Tot pe perete se pot monta corpuri cu braț flexibil pe care le puteți folosi în dreptul canapelei sau patului, și astfel puteți ajusta direcția luminii când citiți. Ideal este ca astfel de corpuri să fie folosite cu întrerupătoare de perete. Un alt tip de lămpi de perete sunt cele care iluminează lucrări de artă, acestea fiind o bună sursă de iluminat indirect. Puteți folosi becuri compact fluorescente, halogen sau LED.

Lămpile de podea reprezintă și ele un element esențial în iluminarea unei încăperi, importanța lor fiind deseori ignorată. Unele modele sunt direcționate în sus, încât "spală" plafonul și/sau peretele cu lumină. Efectul este genial dacă aveți de pildă un perete de cărămidă sau cornișe decorative. Dacă în schimb plafonul sau peretele sunt drepte, orice imperfecțiune a suprafeței devine vizibilă.

Alte modele de lămpi de podea direcționează lumină peste canapea deasupra unei măsuțe de cafea, creează un halou difuz sau funcționează ca o fâșie de lumină reflectată de un perete vertical. Lămpile de podea pot ilumina eficient o nișă sau un colț întunecat. Se pot folosi cu becuri compact fluorescente (în special cele cu abajur semiopac), halogen sau LED.

 

Lămpile suspendate pot deveni și ele un element creativ dacă nu reprezintă singura sursă de iluminat din încăpere. Un loc perfect pentru ele este deasupra mesei de sufragerie. Se creează astfel un element de impact vizual în interiorul unui spațiu mai amplu. De evitat, însă, în încăperile mici sau cele cu plafon foarte jos.

Căutați modele cu forme deosebite și abajur din materiale ce difuzează elegant lumina unui bec de tip compact fluorescent. Sau puteți apela la mai multe corpuri de iluminat de același fel, grupate.

Lămpile de masă ne stârnesc nostalgii (sunt derivate din opaițul cu ulei) și generează o lumină difuză, familiară, și umbre plăcute. Sunt ușor de mutat de colo-colo și creează un strop de tensiune necesară în schema de iluminat. Le găsiți într-o multitudine de variante, unele de-a dreptul amuzante (poate vă amintiți de lămpile cu lavă, de fapt cu ceară topită, faimoase în anii '70). Se pot folosi și în dormitor, amplasate simetric de o parte și de alta a patului. Ideal este să fie folosite cu surse mai calde, bec tungsten clasic (nu e nevoie de putere, iar consumul este neglijabil datorită utilizării ocazionale), halogen sau LED.

Un rol special îl au lămpile de lucru pe care de obicei le asociem cu biroul. Ele sunt foarte utile în orice zonă de activitate intensă, ca de pildă în bucătărie. Trebuie să fiți atenți ca intensitatea luminii să fie corectă și ca lampa să fie orientată astfel încât să nu stați în propria umbră. Aceste lămpi sunt disponibile cu bază sau se pot clipsa pe un blat de lucru. De obicei sunt echipate cu surse tip halogen (capsule) sau LED.

 

 

 

 

Te-ar putea interesa

INTROducing: Frama Apothecary
Îmbracă livingul tău cu o canapea Costume de la Magis

Alte articole de blog

Descoperă și alte subiecte de interes legate de evenimente, lansări de produse, profile de designeri sau ghiduri de materiale

Vezi toate
Intro GalleryHAY - designul de calitate este dreptul tuturor

HAY - designul de calitate este dreptul tuturor

Încă de la început, viziunea companiei Intro a fost să lucreze cu branduri ce îi împărtășesc valorile, adică cele ce prezintă un portofoliu de produse concepute de către cei mai buni designeri ai g...

Intro GalleryVerner Panton și stilul Space Age

Verner Panton și stilul Space Age

Anul 1970 reprezintă unul de cotitură atât pentru istoria designului cât și pentru cariera unuia dintre cei ce au definit evoluția esteticii modern. Către o viziune a viitorului în care formele sin...

Intro GalleryIsamu Noguchi - un talent universal

Isamu Noguchi - un talent universal

De-a lungul unei cariere multi fațetate, Noguchi a navigat cu nonșalanță între sculptură, scenografie, design de mobilier și lămpi, interioare dar și grădini sau instalații artistice exterioare. N...

Design IconsEames Lounge Chair acum și pe textil!

Eames Lounge Chair acum și pe textil!

Confortul suprem a reprezentat obiectivul principal atunci când designerii Ray și Charles Eames au decis să conceapă Lounge Chair-ul ce le poartă numele. Noua versiune de Eames Lounge Chair vine în...

Evenimente IntroExpoziția Vitra Prouvé Roadshow la București

Expoziția Vitra Prouvé Roadshow la București

Prouvé este un exemplu excelent al ingeniozității tehnologice ce a marcat mai ales perioada de după al doilea război mondial. În cadrul Romanian Design Week 2023 Intro alături de partenerii locali ...

Ghid de amenajareCum să-ți alegi materialul de tapițerie pentru mobilier

Cum să-ți alegi materialul de tapițerie pentru mobilier

Una dintre cele mai mari provocări atunci când ne pregătim să cumpărăm mobilier tapițat este să știm cum alegem materialul. Este o discuție pe care o avem des cu clienții noștri.

Write some content about what they says about your store.
Write some content about what they says about your store.
Write some content about what they says about your store.