s
Blog
Nucul: lemn nobil, de esenţă tare

Nu întâmplător i se atribuie titlul de rege al pădurilor: cu ai săi până la 40 de metri, coroană masivă, trunchi puternic și scoarță netedă, argintiu-cenușie, cu frunzele sale mari, de culoare verde închis, nucul este, cu siguranță, o prezență viguroasă și impozantă, oriunde îşi sădeşte rădăcinile. 

Decenii de-a rândul, nucul a fost râvnit de producătorii de mobilier high-end de pretutindeni şi de beneficiarii pieselor realizate din acest lemn de esenţă tare. Calitățile sale desăvârșite îl  plasează într-o categorie aparte,  a luxului și a fineței, mobilierul din nuc fiind descris adesea în termeni superlativi de eleganță și rafinament. 

Deși mai costisitoare decât în cazul altor tipuri de lemn, investiția în mobilierul din lemn de nuc răsplătește din plin, pe termen lung. Adevărații ”afficionados” ai lemnului îi prețuiesc rezistența și durabilitatea, fibra complexă și culoarea specifică, brun-ciocolatie, ce îmbracă fiecare piesă într-un aer distins. Nucul este un lemn dens, masiv, ce îşi păstrează forma şi finisajul vreme îndelungată, dacă este întreţinut corespunzător. Spre deosebire de alte tipuri de lemn, farmecul pieselor din nuc aproape că sporește, cu timpul, suprafața sa mătăsoasă căpătând o patină lucioasă ce îi accentuează eleganța și frumusețea.  

Îndrăgostiţi de lemnul de nuc american negru, britanicii de la De La Espada, o companie cu tradiţie în producerea mobilierului de lux, ce pune mare preţ pe autenticitate şi detalii meticuloase, reuşesc să transforme acest material în adevărate piese sculpturale. Lemnul de nuc folosit de ei provine din păduri sustenabile cultivate în Statele Unite și este disponibil într-o paletă largă de culori: de la gri-bej, până la maro ciocolatiu cu accente violacee. Are o textură fină, cu patternuri frumoase, de regulă liniare, cele mai apreciate din punct de vedere estetic fiind însă cele situate spre rădăcină, curbate, cu ramificații și forme neregulate.  

Lemnul de nuc prelucrat în fabrica De La Espada este lăcuit sau finisat cu ulei danez, urmat de un strat de ceară aplicat uniform pe toată suprafața. Avantajul acestui finisaj de înaltă calitate este acela că sporește profunzimea culorii și permite repararea cu uşurinţă a semnelor de uzură căpătate în timp.  

Cu a sa paletă variată de culori și fibra specifică, atât de complexă şi delicată în acelaşi timp, pare imposibil, pentru un lemn de o asemenea frumuseţe, să fie deopotrivă de rezistent şi durabil.  O sumă perfectă de calităţi ce garantează farmecul prețios al fiecărei piese, care odată aşezată într-un colţ de încăpere, îşi va păstra secretele nobile timp de generaţii de-a rândul. 

În showroomul nostru se regăsesc tot timpul minunate piese din lemn de nuc, precum canapeaua Hepburnmasa Horizon sau scaunul Colombo, ce poartă semnătura reputatului Matthew Hilton, consola Agnes, de la SCP, sau cuierul Hang it all în ediție specială, de la Vitra. 

  • Elena Stefan
  • De La EspadaHepburnHorizonNoutățiNuc
mobile