s
Blog
Aerium: grădini miniaturale suspendate în aer

Ramona Bejan e obișnuită să observe detalii: mai întâi la Facultatea de Biologie din București, sub microscop, unde plantele își dezvăluiau mecanismele de viață complexe, iar de mai bine de un an de zile la Aerium, un mix reușit de natură, știință și design de obiect, unde proporțiile sunt de ordinul firelor de nisip și-al plantelor cât palma.

Aerium e proiectul personal al Ramonei, pornit cu intenția de a aduce natura mai aproape de oameni într-un mod mai puțin convențional – prin terarii (grădini miniaturale aflate sub sticlă). Acestea sunt construite manual cu plante aeriene ce fac parte din genul Tillandsia, originare din sudul Americii de Nord și America de Sud, unde se întâlnesc în păduri tropicale, zone deșertice sau la altitudini de peste 2000 de m.

Sunt plante ce nu au nevoie de pământ pentru a trăi, rădăcinile lor fiind specializate pentru fixarea de substrat, nu și pentru absorbția de nutrienți. Rutina de îngrijire, în cazul lor, este mult mai simplă, căci ele se hrănesc exclusiv prin intermediul frunzelor, au capacitatea de a stoca apă în țesuturi pentru perioade lungi, și rețin nutrienții necesari din particulele de praf și umiditatea existente în aer. Pulverizate cu apă stătută, o dată-de două ori pe săptămână, e suficient pentru ca aerienele să se simtă bine în globurile lor de sticlă.

De la idee și până la proiect în forma care există astăzi, Aerium a angrenat colaborări diverse: cu Ioana Streza, designer consultant cu o pregătire multidisciplinară în arhitectură, peisagistică și design de obiect, cu un atelier de sticlă din București unde terariile capătă formă în mâinile unui artist sticlar, cu arhitecți, designeri sau agenții de publicitate care i-au dat vizibilitate. De curând, Aerium cuprinde, pe lângă terarii, și o serie de accesorii metalice realizate manual din aluminiu sau alamă și cunoscute drept himmeli (”cer” sau ”rai”, în suedeză), ce găzduiesc aceleași plăntuțe.

O mulțime de accesorii delicate, cu care poți completa frumos decorul unui colț de cameră, te așteaptă în magazinul nostru online!

Indiferent de forma în care sunt prezentate – individual sau grupate sub forma unei ”perdele” de vegetație, plantele plutitoare ale Ramonei sunt o alternativă fresh la clasicele ghivece cu plante și pot fi detaliul final ce însuflețește o cameră de locuit, un birou sau o cafenea.

 

Alege-ți modelul preferat din magazinul nostru online!

  • Elena Stefan
  • AeriumPlante aerieneRamona BejanTillandsia

Comentarii la acest articol ( 0 )

Lasă un comentariu

mobile