Tendințe

Cele mai frumoase scaune lansate la Milano

Cele mai frumoase scaune lansate la Milano

Spre deosebire de modă, care lansează trenduri în fiecare sezon, designul de mobilier își ține publicul în așteptare timp mai îndelungat. Însă dacă ne-am propune să găsim un sezon al său, cu siguranță că ar debuta anual în luna aprilie, odată cu Salonul de Mobilă de la Milano. Proaspăt întorși din capitala designului, după zeci de kilometri bătuți la pas pentru a absorbi cât mai multe informații și noutăți, am selectat șase dintre scaunele noastre preferate, lansate la ediția din acest an a celui mai important eveniment al industriei. Tehnologii ascunse ochiului, materiale surprinzătoare, reinterpretări contemporane ale unor stiluri celebre, toate semnate de designeri în vogă ai momentului, ne-au convins să îndrăgim pe loc aceste piese și să zăbovim vreme îndelungată în jurul lor.

1. Officina

Frații Ronan și Erwan Bouroullec – doi dintre cei mai prolifici designeri ai momentului – au adăugat colecției de mese Officina, creată pentru celebra companie italiană Magis, două piese noi, un scaun și un taburet.

Folosindu-se de aceeași construcție geometrică minimalistă ca și în cazul meselor, cei doi designeri au gândit o structură din fier forjat care să ”găzduiască” componente din plastic turnat prin injecție.

Suprafețele discret texturate, designul redus la esență și aerul industrial fermecător sunt doar câteva dintre motivele pentru care am zăbovit în preajma noilor piese din colecția francezilor.

2. Mila

Jaime Hayon spune că a fost o provocare extrem de plăcută pentru un designer cu o experiență bogată în lucrul cu lemnul, metalul sau ceramica, să creeze primul produs integral din plastic.

Creat în colaborare cu Magis, scaunul Mila adaugă în portofoliul celebrului spaniol un design bogat și expresiv, vizibil conectat la mișcarea modernistă catalană de unde își trage influențele.

3. Altar

Stilul și eleganța specifice lui Lee Broom au devenit încă și mai fascinante cu prilejul ediției de anul acesta a Săptămânii de Design de la Milano, când genialul designer britanic a transformat o serie de magazine dezafectate de pe Via Alfredo Cappellini în cea mai mare și mai impresionantă expoziție a sa de până acum.

Am văzut peste 20 de produse nou-nouțe din portofoliul său, între care și scaunul Altar, o piesă modernă, în albastru și roșu virbant, ce vine, însă, cu un aer ușor nostalgic, amintind de glamourul anilor ’20.

4. Alfi

Scaunele din trestie împletită așezate de-a lungul braseriilor pariziene, cu spătarul rotunjit și șezutul plat, l-au inspirat pe designerul Jasper Morrison să creeze colecția Alfi.

Designul aparent simplu ascunde detalii semnificative: carcasa este realizată în întregime din deșeuri industriale reciclate, în timp ce baza este din frasin recoltat în mod responsabil.

Morrison spune că este unul dintre cele mai confortabile scaune pe care le-a creat, iar acest confort nu se rezumă doar la experiența statică: deschiderea din spătar te ajută să îl transporți cu ușurință oriunde.

5. Collar Mao

Spaniolii de la Sancal continuă colaborarea cu studioul milanez Skrivo și lansează o nouă versiune, mai simplă, a scaunului Collar. Botezată Collar Mao (denumirea spaniolă pentru cămășile fără guler, purtate de câțiva dintre cei mai excentrici leaderi politici ai secolului XX), această variantă este mai ușoară și mai versatilă, ideală pentru dining.

Interiorul turnat prin injecție e îmbrăcat într-o tapițerie croită întocmai aidoma unui costum, iar nasturii – detaliul cel mai delicios al colecției – se asortează întotdeauna cu șezutul.

6. Belleville

Frații Bouroullec ne-au ținut încă o dată pe loc și la standul celor de la Vitra, unde ne-am plimbat degetele peste piesele din noua colecție Belleville, descrisă de același stil minimalist și inovator specific francezilor.

Un cadru din poliamidă susține o carcasă ce poate fi din polipropilenă, un placaj furniruit foarte subțire, sau tapițată în material textil sau piele.

Potrivit duoului de designeri, ideea din spatele Belleville a fost aceea de a crea un produs flexibil, potrivit pentru interior și exterior deopotrivă − și ce e drept, chiar ne-am dori să le luăm cu noi peste tot.  

Te-ar putea interesa

Importanța lui Ray Eames
Intro afternoon talks @RDW

Alte articole de blog

Descoperă și alte subiecte de interes legate de evenimente, lansări de produse, profile de designeri sau ghiduri de materiale

Vezi toate
TendințeSăptămâna de design de la Milano 2024

Săptămâna de design de la Milano 2024

Recent s-a încheiat Milano Design Week, cel mai important eveniment global dedicat designului de mobilier dar nu numai. Pe lângă prezentările găzduite de standurile Salonului de mobilă, orașul este...

Design IconsEames Lounge Chair acum și pe textil!

Eames Lounge Chair acum și pe textil!

Confortul suprem a reprezentat obiectivul principal atunci când designerii Ray și Charles Eames au decis să conceapă Lounge Chair-ul ce le poartă numele. Noua versiune de Eames Lounge Chair vine în...

Evenimente IntroExpoziția Vitra Prouvé Roadshow la București

Expoziția Vitra Prouvé Roadshow la București

Prouvé este un exemplu excelent al ingeniozității tehnologice ce a marcat mai ales perioada de după al doilea război mondial. În cadrul Romanian Design Week 2023 Intro alături de partenerii locali ...

Ghid de amenajareCum să-ți alegi materialul de tapițerie pentru mobilier

Cum să-ți alegi materialul de tapițerie pentru mobilier

Una dintre cele mai mari provocări atunci când ne pregătim să cumpărăm mobilier tapițat este să știm cum alegem materialul. Este o discuție pe care o avem des cu clienții noștri.

TendințeTop 10 produse vândute în 2022

Top 10 produse vândute în 2022

Am realizat pentru voi un top al celor mai vândute produse ale anului 2022.

INTROducingBoomerang sau spiritul idealului modernist de confort

Boomerang sau spiritul idealului modernist de confort

Fotoliul Boomerang este un obiect reprezentativ pentru stilul designerilor Hvidt & Mølgaard. Alura sa elegantă dar lejeră este subliniată de finisajele impecabile și materialele de cea mai bu...

Write some content about what they says about your store.
Write some content about what they says about your store.
Write some content about what they says about your store.