s
Blog
Chaise A, scaunul vedeta al brandului Tolix, la 80 de ani

Este emblema brandului Tolix, și în 2015 a împlinit 80 de ani. E o vârstă respectabilă, la care Chaise A arată mai spectaculos ca oricând, în orice context se află: în culori pastelate delicoase, de vară, sau în griuri metalice, în jurul unei mese de bistro sau al unei mese întinse, de dining.

Și acum, după atâția ani, se simte la fel de bine la interior, în compania altor piese de mobilier mai tinere, dar și la exterior, unde nu-l deranjează nici soarele toropitor, și nici ploaia.

La 80 de ani, Chaise A, vicleanul, nu dă nici un semn de îmbătrânire. Însă îi știm bine secretele: designul perfect, lookul industrial și atemporal, silueta elegantă, clasică și modernă în același timp. De aceea și este, probabil, unul dintre cele mai copiate scaune pe care le vedem în atâtea cafenele și baruri, însă dacă vorbim despre confort, proporții și atenția la detalii, originalul își privește, pe bună dreptate, copiile, cu superioritate.

Meritul îi revine creatorului său, Xavier Pauchard, un antreprenor desăvârșit și un maestru al prelucrării metalului, ce a impus noi standarde acestui meșteșug, la începutul secolului trecut. În atelierul său din Autun, Burgundy, Chaise A a prins formă, în foaie de metal.

Nu a durat mult până când scaunele produse sub marca înregistrată Tolix au început să vadă tot mai multe colțuri de lume. De exemplu, pe punțile celei mai frumoase nave ale epocii, S S Normandie, unde scaunele rezistau cu strălucire ploii de stropi de mare. Ulterior, Chaise A au împânzit barurile, cantinele, terasele și cafenelele franceze, devenind, în decurs de câțiva ani, un icon al esteticii industriale. 

Compania produce, astăzi, aceleași modele, folosindu-se de cele mai moderne tehnici de producție, însă păstrând know-how-ul vechi de zeci de ani în urmă.

Mereu în trend, indiferent de cum bate vântul? E foarte posibil, pentru că Chaise A bifează toate criteriile ce țin de funcționalitate și estetică. Este scaunul ideal de cafenea, însă se integrează la fel de reușit în spațiul privat, unde invită la masă cu generozitate o varietate de stiluri care îi devin complementare, fie că vorbim de industrial, modern, clasic, vintage, rustic, nordic, sau orice altceva vă vine în minte. Simplu, confortabil, prietenos și unic, Chaise A pare că  a găsit secretul tinereții veșnice.

  • Elena Stefan
  • Design Icons
mobile