Design Icons

Chaise A, scaunul vedeta al brandului Tolix, la 80 de ani

Chaise A,  scaunul vedeta al brandului Tolix, la 80 de ani

Este emblema brandului Tolix, și în 2015 a împlinit 80 de ani. E o vârstă respectabilă, la care Chaise A arată mai spectaculos ca oricând, în orice context se află: în culori pastelate delicoase, de vară, sau în griuri metalice, în jurul unei mese de bistro sau al unei mese întinse, de dining.

Și acum, după atâția ani, se simte la fel de bine la interior, în compania altor piese de mobilier mai tinere, dar și la exterior, unde nu-l deranjează nici soarele toropitor, și nici ploaia.

La 80 de ani, Chaise A, vicleanul, nu dă nici un semn de îmbătrânire. Însă îi știm bine secretele: designul perfect, lookul industrial și atemporal, silueta elegantă, clasică și modernă în același timp. De aceea și este, probabil, unul dintre cele mai copiate scaune pe care le vedem în atâtea cafenele și baruri, însă dacă vorbim despre confort, proporții și atenția la detalii, originalul își privește, pe bună dreptate, copiile, cu superioritate.

Meritul îi revine creatorului său, Xavier Pauchard, un antreprenor desăvârșit și un maestru al prelucrării metalului, ce a impus noi standarde acestui meșteșug, la începutul secolului trecut. În atelierul său din Autun, Burgundy, Chaise A a prins formă, în foaie de metal.

Nu a durat mult până când scaunele produse sub marca înregistrată Tolix au început să vadă tot mai multe colțuri de lume. De exemplu, pe punțile celei mai frumoase nave ale epocii, S S Normandie, unde scaunele rezistau cu strălucire ploii de stropi de mare. Ulterior, Chaise A au împânzit barurile, cantinele, terasele și cafenelele franceze, devenind, în decurs de câțiva ani, un icon al esteticii industriale. 

Compania produce, astăzi, aceleași modele, folosindu-se de cele mai moderne tehnici de producție, însă păstrând know-how-ul vechi de zeci de ani în urmă.

Mereu în trend, indiferent de cum bate vântul? E foarte posibil, pentru că Chaise A bifează toate criteriile ce țin de funcționalitate și estetică. Este scaunul ideal de cafenea, însă se integrează la fel de reușit în spațiul privat, unde invită la masă cu generozitate o varietate de stiluri care îi devin complementare, fie că vorbim de industrial, modern, clasic, vintage, rustic, nordic, sau orice altceva vă vine în minte. Simplu, confortabil, prietenos și unic, Chaise A pare că  a găsit secretul tinereții veșnice.

Te-ar putea interesa

Intro Afternoon Talks: despre ce-am vorbit la Romanian Design Week
Despre culoare în amenajările interioare: de vorbă cu Ágnes Lukacs

Alte articole de blog

Descoperă și alte subiecte de interes legate de evenimente, lansări de produse, profile de designeri sau ghiduri de materiale

Vezi toate
TendințeSăptămâna de design de la Milano 2024

Săptămâna de design de la Milano 2024

Recent s-a încheiat Milano Design Week, cel mai important eveniment global dedicat designului de mobilier dar nu numai. Pe lângă prezentările găzduite de standurile Salonului de mobilă, orașul este...

Design IconsEames Lounge Chair acum și pe textil!

Eames Lounge Chair acum și pe textil!

Confortul suprem a reprezentat obiectivul principal atunci când designerii Ray și Charles Eames au decis să conceapă Lounge Chair-ul ce le poartă numele. Noua versiune de Eames Lounge Chair vine în...

Evenimente IntroExpoziția Vitra Prouvé Roadshow la București

Expoziția Vitra Prouvé Roadshow la București

Prouvé este un exemplu excelent al ingeniozității tehnologice ce a marcat mai ales perioada de după al doilea război mondial. În cadrul Romanian Design Week 2023 Intro alături de partenerii locali ...

Ghid de amenajareCum să-ți alegi materialul de tapițerie pentru mobilier

Cum să-ți alegi materialul de tapițerie pentru mobilier

Una dintre cele mai mari provocări atunci când ne pregătim să cumpărăm mobilier tapițat este să știm cum alegem materialul. Este o discuție pe care o avem des cu clienții noștri.

TendințeTop 10 produse vândute în 2022

Top 10 produse vândute în 2022

Am realizat pentru voi un top al celor mai vândute produse ale anului 2022.

INTROducingBoomerang sau spiritul idealului modernist de confort

Boomerang sau spiritul idealului modernist de confort

Fotoliul Boomerang este un obiect reprezentativ pentru stilul designerilor Hvidt & Mølgaard. Alura sa elegantă dar lejeră este subliniată de finisajele impecabile și materialele de cea mai bu...

Write some content about what they says about your store.
Write some content about what they says about your store.
Write some content about what they says about your store.