Fie că e vorba despre design de interior și de obiect, de food styling, branding, design grafic sau fotografie de modă, ”antenele creative” ale lui Ágnes Lukacs s-au extins curios și curajos, de-a lungul timpului, într-o mulțime de direcții al căror numitor comun este stilul ei simplu, creativ și ludic. Culoarea și patternurile geometrice (o direcție inspirată de stilul Bauhaus, lucrările designerilor Eames și picturile lui Anton Stankowski) sunt principalele ingrediente ce definesc proiectele lui Agnes, ușor recognoscibile în peisajul amenajărilor de interior autohtone. Despre culoare vorbim și în acest scurt interviu, din perspectiva modei, a greșelilor în amenajare și a unor decizii personale.
Foto: Kubis Interactive, proiect Ágnes Lukacs
Care sunt trendurile tale favorite în materie de culoare?
Nu urmăresc niciun trend, culorile apar întotdeauna după ce am construit proiectul. Nu am folosit niciodată o nuanță “vedetă”. Primordial aleg materialele și texturile și dacă nu sunt mulțumită cu combinația de nuanțe naturale (ale lemnului, metalului etc.) accentuez câte o zonă prin culoare. Rețeta mea este de maxim 10% culoare într-o încăpere, iar în rest doar culori naturale date de materialele folosite.
Iar dacă îmi îndrept privirea spre ce se întâmplă în designul de calitate, ca sursă de inspirație aș recomanda tuturor țările nordice, pentru măiestria și grija cu care colorează spațiile și obiectele.
Foto: Normann Copenhagen
Cum te raportezi la nemuritorul alb?
Albul nu dispare în funcție de trenduri, e calmul și linistea interioarelor. În funcție de proiect îmi calculez cât alb este nevoie. De obicei, spațiile domestice se bucură cel mai mult de această nonculoare.
Foto: Muuto
Ce culoare crezi că va fi ”big news” în 2016?
Cine vrea să fie “la modă” în 2016 va folosi culori pământii, discrete și subtile. Institutul Pantone a anunțat deja tendințele de culoare pentru design interior. Dintre paletele de culori prezentate aș alege două: “forme naturale”, culori lipsite de ambiguitate, inclusiv nuanțe care sunt plumbuite din surse naturale și “capriciu", o paletă care sprijină ideea de a evada de la programul drastic de zi cu zi şi pur şi simplu de a te bucura de aer liber.
Un “must”ar trebui să fie folosirea verdelui, obținută mai ales prin intermediul plantelor, și nu al vopselei.
Foto: FruFru, proiect de Ágnes Lukacs
Culori, patternuri, obiecte. În ce ordine le abordăm în amenajarea unui spațiu de la 0 ?
Obiecte, patternuri și culori. De cele mai multe ori, obiectele inspiră patternurile și culorile.
Foto: HAY
Care este cea mai comună greșală pe care o fac oamenii atunci când aleg culorile pentru casa lor și cum pot să o evite?
Nu știu daca există culori greșite, însă greșala apare atunci când nu știi să dozezi cantitatea de culoare folosită. Recomand clienților mei din zona domestică să folosească acest procent de 10% mai sus amintit prin textile, accesorii / decorațiuni.