Poate că supremația liniilor curate și a stilului minimalist, de inspirație scandinavă, a pus o vreme în umbră una dintre cele mai populare și longevive mișcări din istoria designului, însă Art Déco really never died, gata să revină în tendințe reinventat și integrabil în orice amenajare actuală.
Expoziţia Internaţională de Arte Decorative şi Industriale Moderne, găzduită de Paris în 1925, a marcat vârful de popularitate a stilului botezat câteva decenii mai târziu Art Déco – o paradă a tot ce avea Parisul mai bun de arătat în materie de arhitectură, mobilier, accesorii, bijuterii, textile și grafică la vremea aceea.
Un nou mod de gândire avangardist, născut din optimismul de după război se simțea în fiecare dintre aceste piese. Geometriile ostentative, culorile tari și materialele exotice folosite erau un statement împotriva formelor mai soft, organice, motivelor florale și pastelurilor specifice Art Nouveau-ului.
Călătoritul devenea accesibil la vremea aceea, iar oamenii erau expuși la culturi și stiluri de viață noi. Descoperirea mormântului lui Tutankamon avea să aibă un impact cultural semnificativ, arta egipteană antică influențând puternic estetica Art Déco.
Motivele și formele animaliere sau de vegetație tropicală, decorațiunile safari și țesăturile lucioase, diverse motive de influență exotică au devenit, de asemenea, elemente specifice acestei mișcări.
Materialele folosite pentru realizarea pieselor de mobilier tipice stilului Art Déco s-au diversificat cu timpul, odată cu dezvoltarea diverselor tehnologii: de la piese din lemn de abanos, încrustate cu aur și fildeș, la mobilier realizat din oțel inoxidabil, crom, sticlă și plastic.
Marmura este unul dintre materialele care au căpătat noi valențe odată cu epoca Art Déco, începând să fie folosită nu doar în construcții, ci și pentru realizarea diverselor piese de mobilier: cabinete, blaturi de mese, etc.
Interesul pentru tapițeriile din catifea crește și el în anii ’20 – ’30, perioada de glorie a acestui curent, datorită aspectului său luxos și senzual.
Juxtapunerile de forme rectilinii și curbilinii, simetriile și formele exuberante sunt iconice pentru stilul Art Déco, creând contrastele îndrăznețe specifice vremurilor.
Primul declin al curentului se petrecea odată cu cel de-al Doilea Război Mondial, când austeritatea extremă specifică vremurilor nu mai avea nimic în comun cu strălucirea și opulența legendară a epocii Art Déco. Mișcarea a revenit, însă, în anii ’60, și diverse piese categorisite generic vintage, precum și interpretări moderne superbe ale acestora sunt extrem de populare și în zilele noastre, ”infuzând” interioare contemporane cu note de lux și rafinament.
SUGESTIILE NOASTRE