Tendințe

Lansările începutului de an, la târgurile internaționale de design

Lansările începutului de an, la târgurile internaționale de design

Muuto Imm Cologne 2018

Calendarul târgurilor internaționale de mobilier design a bifat deja două dintre cele mai importante evenimente ale industriei: IMM Cologne (15 – 21 ianuarie) și Maison et Objet, Paris (19 – 23 ianuarie). În urma unui tur virtual printre standurile celor prezenți anul acesta, am pregătit o listă cu câteva dintre noutățile noastre preferate în materie de curaj, inovație sau pur și simplu inspirație.

Tom Dixon Super Texture

Unul dintre cei mai proeminenți designeri industriali ai ultimilor ani, Tom Dixon pune metalul și materialele reci pe hold și lansează o colecție de textile care arată grozav. Prezența sa la Paris are în centru această colecție, numită Super Texture –  o paradă de noduri, împletituri, texturi, broderie și print –  și colecția Materialism, ce are la bază o altă preocupare a lui Dixon, inovația în arome. 

Tom Dixon Super Texture

Tom Dixon Super Texture

Ne plac în mod special pernele Paint, de mai jos, realizate în colaborare cu un tânăr artist britanic, și inspirate de peisajele urbane abstracte.

Tom Dixon Super Texture

Tom Dixon Super Texture

Noi recipiente din terrazzo și din plută completează colecția de lumânări Materialism și găzduiesc arome de zahar ars și lemn afumat, sau arome mediteraneene.

Tom Dixon Materialism

Tom Dixon Materialism

O altă noutate din portofoliul britanicului este colecția Bump, o familie de recipiente din sticlă borosilicată, realizate manual, cu note translucente de roz și gri. Un exercițiu de manipulare a formelor conice, sferice și tubulare, Bump are la bază ideea de transparență, fie că vorbim de aranjamente florale sau de procesul alchimic de preparare a ceaiului.

Bump Tom Dixon

Bump Tom Dixon

Cei de la Muuto au prezentat, la Köln, o serie de accesorii nou-nouțe și altele mai vechi, în finisaje proaspete. Cuierele Dots – o familie în permanentă extindere în portofoliul Muuto – capătă o versiune nouă, extra-small, și își lărgesc paleta de culori cu patru nuanțe cool.

Muuto Dots

Duoul francez Normal Studio aduce o noutate în portofoliul danezilor: oglinda Mimic Mirrror, o reinterpretare din plastic și beton a oglinizilor care se regăsesc în frizeriile pariziene.

Mimic Mirror Muuto

Colecția de mobilier a celor de la Muuto se extinde și ea cu o versiune nouă a canapelei Outline (semnată Anderssen & Voll), cu șezlong, și cu o versiune de bar a scaunului cu aer industrial Loft, semnat Thomas Benzen.

Afteroom Muuto

Outline Sofa Muuto

Tot despre danezi: cei de la Menu au expus, la Köln, scaunele Afteroom, un omagiu adus funcționalismului estetic specific mișcării Bauhaus, într-o versiune actualizată, de dining și de bar, și lămpile JWDA pe finisaje noi.

Afteroom Chair Menu

Afteroom Menu

JWDA Menu

Păstrăm pe listă și lampa Phare LED, creată pentru Apartment N°50 din Cité Radieuse, celebra construcție semnată Le Corbusier, și vazele din ceramică Cyclades, insiprate de idolii Cicladici – figurine ce reprezintau divinitǎți de sex feminin, rotunjite, cu gâturi lungi și forme de vioară.  

Phare Led Lamp Menu

Cyclades

O lansare interesantă apare și în portofoliul celor de la Gubi: colecția Coco (OEO Studio) se extinde cu noi versiuni lounge și de dining, cu cotiere, precum și o versiune nouă de bar. 

Coco Chair, Gubi

Coco Chair, Gubi

Croații de la Prostoria au fost prezenți la ambele târguri la început de an și am reținut contribuția lor în secțiunea specială Das Haus – o capsulă amenajată anual de un designer invitat, în 2018 fiind vorba despre Lucie Koldova, din Cehia. Lucie și-a imaginat o canapea pentru acest spațiu, iar cei de la Prostoria au venit cu prototipul: e vorba de Link, o canapea  tapițată în materiale de la Kvadrat, unul dintre sponsorii proiectului.

Prostoria Link

Prostoria Link

Timpul e o chestiune de percepție personală, iar cei de la Diamantini Domeniconi par să se joace de fiecare dată altfel cu ideea aceasta. Dintre modelele de ceasuri nou-lansate la Paris am reținut Miraggio, un ceas de perete ale cărui limbi devin vizibile prin reflexiile lor.

Miraggio Diamantini

Nu întâmplător, am păstrat pentru final superstarul lansărilor de anul acesta. În urmă cu 50 de ani, scaunul Panton a fost prezentat pentru prima oară la IMM Cologne. Pentru a sărbători ocazia, Vitra a lansat două ediții noi, speciale și limitate: Panton Chrome și Panton Glow (fosforescent).

Panton Chair Glow

Panton Chair Chrome

După mai mulți ani de testare și dezvoltare, Vitra a reușit să producă scaunul realizat de Verner Panton pentru prima oară în 1967: Panton Chair devenea primul scaun de plastic cu baza în consolă turnat într-o singură bucată. Forma sculpturală unică a devenit rapid simbolul unei ere. Versiunile lansate în ediție limitată de Vitra sunt un omagiu adus preocupării lui Verner Panton de-a lungul întregii cariere pentru reflexii, culoare, lumină și tehnologii invoatoare.

Te-ar putea interesa

Eames Lounge Chair & cadouri de la Vitra, în ediție de iarnă
Tonella: o reinterpretare a stilului franțuzesc, de la Sancal

Alte articole de blog

Descoperă și alte subiecte de interes legate de evenimente, lansări de produse, profile de designeri sau ghiduri de materiale

Vezi toate
Intro GalleryHAY - designul de calitate este dreptul tuturor

HAY - designul de calitate este dreptul tuturor

Încă de la început, viziunea companiei Intro a fost să lucreze cu branduri ce îi împărtășesc valorile, adică cele ce prezintă un portofoliu de produse concepute de către cei mai buni designeri ai g...

Intro GalleryVerner Panton și stilul Space Age

Verner Panton și stilul Space Age

Anul 1970 reprezintă unul de cotitură atât pentru istoria designului cât și pentru cariera unuia dintre cei ce au definit evoluția esteticii modern. Către o viziune a viitorului în care formele sin...

Intro GalleryIsamu Noguchi - un talent universal

Isamu Noguchi - un talent universal

De-a lungul unei cariere multi fațetate, Noguchi a navigat cu nonșalanță între sculptură, scenografie, design de mobilier și lămpi, interioare dar și grădini sau instalații artistice exterioare. N...

Design IconsEames Lounge Chair acum și pe textil!

Eames Lounge Chair acum și pe textil!

Confortul suprem a reprezentat obiectivul principal atunci când designerii Ray și Charles Eames au decis să conceapă Lounge Chair-ul ce le poartă numele. Noua versiune de Eames Lounge Chair vine în...

Evenimente IntroExpoziția Vitra Prouvé Roadshow la București

Expoziția Vitra Prouvé Roadshow la București

Prouvé este un exemplu excelent al ingeniozității tehnologice ce a marcat mai ales perioada de după al doilea război mondial. În cadrul Romanian Design Week 2023 Intro alături de partenerii locali ...

Ghid de amenajareCum să-ți alegi materialul de tapițerie pentru mobilier

Cum să-ți alegi materialul de tapițerie pentru mobilier

Una dintre cele mai mari provocări atunci când ne pregătim să cumpărăm mobilier tapițat este să știm cum alegem materialul. Este o discuție pe care o avem des cu clienții noștri.

Write some content about what they says about your store.
Write some content about what they says about your store.
Write some content about what they says about your store.