s
Blog
Originalul poartă semnătura Vitra

Charles and Ray Eames Vitra

Începuturile Vitra, filosofia și valorile estetice ale companiei, astăzi unul dintre cei mai respectați producători de mobilier din Europa, se leagă strâns de creațiile lui Charles și Ray Eames. În anii ’50, elvețianul Willi Fehlbaum, fondatorul Vitra – care producea, pe atunci, sisteme de expunere pentru magazine, călătorește în America și descoperă scaunele Eames. E un moment crucial pentru Fehlbaum, care avea să lege o prietenie strânsă cu cei doi designeri și care decide să transforme Vitra într-o companie producătoare de mobilier, aducând pentru prima dată colecția Eames în Europa.

Charles Ray Eames

Toate piesele din portofoliul Vitra sunt concepute și produse în Europa, compania lucrând îndeaproape cu artiști contemporani sau cu familiile și moștenitorii drepturilor de autor ale marilor designeri din perioada modernistă. Și astăzi, orice nouă apariție, orice modificare în portofoliul companiei e însoțită de întrebarea nemuritoare: Ce ar avea de spus Charles și Ray?.

Eames Office

De la moartea lui Charles, în 1978, urmată la exact zece ani de cea a lui Ray, Vitra a rămas în legătură strânsă cu familia Eames, care a pus bazele Eames Office – împreună decid asupra tuturor aspectelor legate de colecția Eames – protejarea, dezvoltarea și promovarea pieselor ce le poartă semnătura.

Vitra Design Museum

În plus, eforturile companiei Vitra de a promova moștenirea culturală modernistă, în frunte cu creațiile lui Charles și Ray Eames, se extind dincolo de vânzarea și distribuția pieselor de mobilier. Campusul Vitra din Weil am Rhein, Germania, reunește o suită de clădiri proiectate de arhitecți de avangardă, între care și Vitra Design Museum –  unul dintre cele mai cunoscute muzee de design modern nu doar din Europa, ci din întreaga lume, ce poartă semnătura lui Frank Ghery.

Vitra Design Museum

Viața și creațiile lui Charles și Ray Eames au fost tot timpul o parte esențială din colecția muzeului Vitra, fiind și subiectul unor expoziții retrospective ample, vizitate de pasionații de design din toată lumea.

Eames Lounge Chair

La mai bine de o jumătate de secol de la primul contact cu cei mai iubiți designeri ai Americii, Vitra rămâne singurul producător autorizat al colecției Eames în Europa și în Orientul Mijlociu. Astfel, când deții o piesă Eames produsă de Vitra, știi că deții originalul.

  • Elena Stefan
  • Ray și Charles Eamesvitra
mobile