s
Proiecte
Un început bun de zi, la orice oră: cafeneaua M60

În prag de vacanță de iarnă, în Piața Amzei s-a deschis o cafenea cu vitrine largi, spre bulevardul Mendeleev. Există deja, în capitală, o hartă relativ recentă a cafenelelor prin care bate un suflu nordic, însă cea mai proaspătă adiție − M60, este, poate, cel mai ambițios astfel de proiect de până acum.    

Antreprenorul Răzvan Crișan, cel care a pus bazele noii cafenele alături de designerul David Maguet, definește formula de succes M60 în funcție de câteva date simple, în aparență: puțină viziune, un staff amabil și un meniu bazat pe produse locale de cea mai bună calitate. La acestea se adaugă designul neconvențional ce poartă amprenta experienței de câțiva ani trăite de David la Helsinki, în Finalnda, pe care și-a dorit să o reproducă aici.

Ca într-o sufragerie confortabilă, cu iz scandinav, la M60 poți să răsfoiești în fotolii moi ultimele numere din New Yorker sau Decât o Revistă, în timp ce bei una dintre cele mai bune cafele de origine din oraș. Lumina pătrunde din abundență înăuntru, însă responsabile nu sunt doar ferestrele mari, ci și mobilierul geometric și minimalist dispus aerisit în spațiul generos, alături de amestecul discret de gri, crem și lemn-bej din pardoseală, pereți și mobilier, completat armonios de accente galben și bleu-ciel.

Indiferent de tipul de companie și preferințe de socializare, M60 îți pune la dispoziție scenariul potrivit: colțuri intime, cu lumină caldă ce provine de la lămpile de podea, alternează cu mese generoase, deasupra cărora sunt suspendate lămpi delicate, cu forme rotunjite.

Materialele naturale, calde, ca lemnul sau răchita predomină în amenajare, însă nu lipsesc nici detalii ce aduc un aer ușor industrial locului, precum betonul lăsat la vedere, sau elemente din sticlă și metal ce se regăsesc în piesele de mobilier și în accesorii.

Mobilierul custom-made alternează cu piese design, precum scaunele de dining J77 de la HAY, o re-editare a unui scaun danez clasic, creat de Folke Pålsson la jumătatea secolului trecut, sau bancheta Nelson, ce poartă semnătura celebrului designer și arhitect George Nelson.

Când a venit în România, David Maguet nu știa dacă designul și filozofia scandinave sunt pe placul românilor, obișnuiți cu decoruri mai strălucitoare, ostentative. Câțiva ani mai târziu, în jur de 200 de oameni trec zilnic pragul noii cafenele din Piața Amzei și întrețin zumzetul plăcut de conversații ce face parte din farmecul M60: o veste bună pentru București și pentru designul autohton, în general.

Foto: Sebastian Oros

  • Elena Stefan
  • Design nordicGeorge NelsonHAYM60Vitra
mobile