Există o casă în zona falezei din Eforie Nord unde fiecare detaliu respiră aer nordic: Kuma Nordic House este un proiect destinat activităților de team-building ale companiei daneze Kuma, și poartă semnătura studioului Roșu & Ciocodeică. Este una dintre cele mai recente adiții în portofoliul celor doi tineri arhitecți, Diana Roșu și Bogdan Ciocodeică, recunoscuți, în peisajul autohton, pentru amenajările frumoase, flexibile și funcționale, adesea de inspirație nordică.
Kuma Nordic House privește direct spre mare și se inspiră din tot ce asociem cu ea: albastrul relaxant, infinitul întinderii sale, libertatea de a respira.
Casa este împărțită în patru zone funcționale. Nivelul intrării, parterul, este dominat de livingul generos. Este zona favorită a celor doi arhitecți, pentru că aici te poți relaxa și privi în tihnă marea, din canapeaua Tiptoe, sau din fotoliul Boomerang Chill, produse de Sancal, ambele în nuanțe de albastru intens. Senzația de continuitate de aici este dată de poziționarea oglinzilor pe cele două laturi scurte ale spațiului, și întărită de nuanțele deschise din pereți și pardoseală, ce fac loc accentelor de culoare și celor metalice.
În jurul mesei de dining se integrează cu naturalețe scaunele din colecția Copenhague, semnată de prolificii designeri Ronan și Erwan Bouroullec, niște piese ce cuceresc prin expresivitate și prin eleganța minimalistă.
Amenajarea bucătăriilor ține cont de aceleași nuanțe deschise de gri, alb și crem-nisipiu, creând ambientul specific unei case de la plajă. Aici se face simțită intervenția celor de la Kuma, specificul companiei fiind producția de concepte pentru băi și bucătării.
Demisolul este adresat activităților comune de team-building: aici se află un mic laborator de creație, Creative Lab, împărțit în două zone distincte, ca două capsule de lucru, delimitate prin draperii albe și albastre.
Materalele naturale, albul și spațiul aerisit de aici sunt propice distilării ideilor.
Dormitoarele pentru oaspeți sunt amplasate la etaj și au vedere spre mare sau spre grădina casei.
Tratate după modelul camerelor de boutique hoteluri, acestea mențin liniile simple ale interioarelor nordice.
Piese contemporane și vintage se armonizează în acest spațiu din care nu lipsesc design- iconuri.
Un exemplu este lampa Petite Potence, creată în urmă cu peste 70 de ani de Jean Prouvé, unul dintre cei mai influenți designeri și arhitecți ai vremurilor, și relansată, anul trecut, de cei de la Vitra.
De la acest nivel se poate ajunge pe terasă, care acoperă întreaga casă. Este un spațiu de meditație și retragere, în care oaspeții sunt invitați să inspire din plin aerul sărat și răcoros, departe de agitația orașului.
Fotografii de Andrei Margulescu
Mai multe detalii despre acest proiect găsiți pe Rosu-Ciocodeica.com