Arhitectul Cristian Corvin reușește din nou să ne propulseze înapoi în timp. Mai precis, în anii '20, unde la numărul 4 pe strada Domnița Anastasia - acum cunoscută de noi ca Brezoianu - se găsea tipografia Energiea. Construită în 1915 de doctorul chirurg Anastasievici Leonte, bombardată în 1944 în timpul războiului, convertită mai apoi într-o cantină comunistă și încă o dată devastată în timpul mineriadelor din 1990... dacă ar avea glas, cam asta ne-ar povesti pe scurt clădirea despre istoricul ei.
Energiea a adăpostit în timp întâi o tipografie, apoi o croitorie, o șoșonerie, o ceasornicărie șau chiar o băcănie și o cafenea. Acest mozaic de buticuri s-a transformat într-un pub și hub, un "stabiliment de informare și experiment urban - provoked by Grolsch".
Spiritul locului a fost cu adevărat readus la viață de către Cristian Corvin ce îl descrie ca fiind un spațiu "rudimentar și sofisticat" mixat cu "lemn natur, faianță albă, beton, cărămidă, vopseluri dintr-o gamă restrânsă, aproape gri, forme simple, ușor de desenat și executat". Știm cu toții că de cele mai multe ori simplitatea nu dă greș. Pe ici pe colo au fost păstrate finisajele perețiilor indiferent de ce s-a găsit în spatele straturilor multiple de tencuială, iar fațada a fost recondiționată și refăcută așa cum o știa Micul Paris de la începutul secolului trecut. Diverse cărți și printuri care au fost publicate în "Energiea" din '20 sunt prezentate pe pereți, împreună cu mașini și unelte originale.
Toate elementele de design, fie ele vechi sau contemporane, sunt în conformitate cu tema industrială, de la balustradă, scări, lămpi la tipologiile diferite de scaune. Ru se aseamănă cu un scaun de cantină și datorită texturii lemnoase oferă o impresie tactilă specială. Familia de scaune Pipe create de Jasper Morrison și Steelwood ale fraților Bouroullec creează un amestec vizual armonios între aluminiul perforat, oțelul lăcuit și lemnul masiv de fag. Și dacă tot vorbim de mixuri de materiale să nu uităm de popularele Eames cu a lor carcasă din plastic susținută de picioare din lemn de arțar sau oțel tubular cromat. Cu o istorie de aproape 100 de ani la fel ca și Energiea, metalicele Tolix se încadrează perfect în decorul industrial. Este acel gen de obiect care pare să fi aparținut locului de la bun început.
Pe înțelesul tuturor, Energiea este un loc eclectic unde poți foarte bine să te relaxezi la un pahar de bere sau un cocktail, să descoperi bucatele apetisante și sănătoase sau să iei parte la ateliere, expoziții, workshop-uri ori dezbateri din cele mai diverse domenii: arte vizuale, teatru, film, literatură, muzică, gastronomie, jurnalism sau modă.
Cu o istorie centenară, clădită din povești, cu pragul trecut de mii și mii de oameni, Energiea reprezintă un tribut adus unei mici părți din istoria unui București pe care deși nu l-am cunoscut în plină glorie, întotdeauna ne vom bucura să-i descoperim secretele îngropate și vom continua să-i scriem pagini nemuritoare.
Arhitect: Corvin Cristian
Photo credits: George Pruteanu